Bemanning baggerschepen DEME al 10 tot 12 weken vast op schip in buitenland: "Dat is bijzonder lang en begint te wegen"

Heel wat bemanningsleden van baggerbedrijf DEME uit Zwijndrecht zitten al wekenlang vast op hun schip door de coronacrisis. Ze kunnen niet afgelost worden omdat er vaak geen nieuwe bemanning aan boord kan komen. "Wie op zee werkt, is het gewoon om lang van huis te zijn, maar 10 tot 12 weken is wel bijzonder lang en het wordt toch moeilijk", klinkt het bij DEME. 

DEME heeft momenteel over de hele wereld zo'n 100 schepen liggen. Normaal blijft de bemanning een maand tot anderhalve maand aan boord. Maar door de coronacrisis zijn er mensen die al aan hun 10e of 12e week toe zijn.

"Het aflossen verloopt moeizaam", zegt personeelsmanager Hans Casier. "We willen onze schepen graag gezond houden. Onze mensen die aan boord moeten gaan, willen vrijwillig twee weken in afzondering gaan en contacten vermijden, zodat ze zeker gezond aan boord kunnen. Maar in het buitenland zijn heel veel beperkingen rond wie mag reizen. De luchtvaart ligt stil, dus we krijgen de mensen gewoon niet ter plaatse. En de mensen die er nu werken, krijgen we er ook niet weg."

We voorzien ook psychosociale hulp voor het thuisfront, ook voor hen is het moeilijk.

Hans Casier, personeelsmanager Deme

Ook voor de familieleden die thuis achterblijven is het niet gemakkelijk. "We voorzien psychosociale hulp voor mensen die thuis op vader of moeder wachten. We proberen ook de communicatie met het thuisfront zo optimaal mogelijk te laten verlopen."

DEME is volop in overleg met onze overheid en overheden in het buitenland om een oplossing te zoeken. "We werken heel hard aan een oplossing om toch uitzonderingen te krijgen om te kunnen vliegen en schepen naar ergens anders te laten varen. Maar jammer genoeg kunnen we nog geen zekerheid bieden aan onze mensen over wanneer ze naar huis kunnen."

Meest gelezen