Belga Image

Brussels Gewest rondt testfase af met trackers: “We zijn maandag klaar om te starten”

De testfase om mensen met het coronavirus op te sporen in Brussel is afgerond. Vanaf maandag gaan 235 ‘trackers’ van de Brusselse ziekenfondsen iedereen opbellen die positief is getest op het coronavirus. Dokter David Hercot van het kabinet van Brussels minister van Gezondheid en Welzijn Alain Maron zegt dat de meeste kinderziektes er zijn uitgehaald. 

Vanaf maandag gaan werknemers van de Brusselse ziekenfondsen iedereen opbellen die positief heeft getest op het coronavirus. Dokter David Hercot van het kabinet van Brussels minister Maron: “We gaan dan vragen sinds wanneer ze symptomen hebben en met wie ze in contact zijn geweest. Ze moeten dan de gegevens van die personen geven zodat we die personen ook kunnen contacteren.”

Sowieso moeten de mensen die positief hebben getest in quarantaine blijven. Maar ook hun contacten krijgen instructies aan de telefoon om afstand te bewaren en zo veel mogelijk thuis te blijven.

Het computerprogramma is op enkele dagen ontwikkeld, deze week was dus erg nuttig om de kinderziektes op te sporen

Dokter David Hercot

Afgelopen week hebben verschillende operatoren van de Brusselse ziekenfondsen de oproepen en de verwerking ervan uitgetest. Toch zijn er nog een aantal kinderziektes zegt dokter Hercot: “Het is een computerprogramma dat op een paar dagen is ontwikkeld. Deze week was erg nuttig om allle kinderziektes op te sporen. Soms werden gegevens niet doorgestuurd tussen het labo en de centrale databank omdat er iets ontbrak. Of bepaalde regels waren niet duidelijk voor de mensen die de instructies moeten volgen. Het is belangrijk welke vragen ze stellen, en welke acties ze moeten ondernemen afhankelijk van de antwoorden. En de privacy moet natuurlijk gerespecteerd worden. Daar waren nog wat aanpassingen nodig. Maar ik denk dat we maandag klaar zijn om te starten.” 

Niemand verplichten

Hoewel de belrondes noodzakelijk zijn, kunnen mensen weigeren om informatie te geven. “Je kan niemand verplichten. Het is je eigen verantwoordelijkheid, maar wel nodig. Eigenlijk zouden mensen dat op eigen houtje moeten doen. Als ze geïnfecteerd worden, moeten ze zelf hun contacten opbellen. En vertellen dat ze symptomen hebben en moeten opletten. Nog voor de operator je heeft gebeld. Het virus kan zich namelijk al verspreiden, voor je symptomen hebt.  Als je dat liever niet doet, kan het callcenter dat doen. Want dat gebeurt anoniem", zegt dokter Hercot. 

Het Brussels gewest trekt 7,3 miljoen euro uit voor dit project.

Meest gelezen