Jurgen Eeckhout

Drongense belleman vraagt luidkeels aandacht voor vrede op deze Bevrijdingsdag: "Laat het nooit meer oorlog zijn"

In Drongen is vandaag de Bevrijdingsdag in 1945, het einde van de Tweede Wereldoorlog, herdacht in zeer beperkte kring. De belleman van Drongen, Patrick Descamps, riep luidkeels, in het bijzijn van een tiental Drongenaars, dat deze dag nooit mag vergeten worden: "Herdenk al degenen die vochten voor onze vrijheid in 1945. Herdenk alle namen die met oorlogsbloed op alle grafzerken staan geschreven. Vergeet nooit wat zij voor ons hebben gedaan."

Dag op dag 75 jaar geleden waren België en Nederland weer vrij nadat de Duitsers ons land 5 jaar lang bezet hadden. Jaarlijks zakken dan ook duizenden mensen af naar de vele monumenten in ons land om de bevrijding te herdenken. Vandaag ging het er in Drongen echter intiemer aan toe door de huidige coronacrisis. Een tiental mensen kwamen luisteren naar de luide stem van de belleman die vroeg om de vrede te blijven bewaren, en bovenal ook alle oudstrijders die vochten voor de vrijheid van België niet te vergeten. 

Vergeet nooit wie voor onze vrijheid heeft gevochten. Vergeet nooit de namen die met oorlogsbloed op de grafzerken staan geschreven"

Patrick Descamps, de belleman van Drongen

Geen vrijheid

Marcel De Loof, voorzitter van de oudstrijders in Drongen, zag dat de intieme herdenking wel goed was: "We hebben nog 80 leden en sympathisanten, waarvan zelfs nog 1 die zelf in een concentratiekamp heeft gezeten. Dit is een prachtig initiatief om mensen zoals hem, die gevochten hebben voor onze vrijheid,  te bedanken." De oorlog toen kan zelfs een beetje vergeleken worden met de huidige coronacrisis, vindt hij: "Er was toen ook geen vrijheid om te doen wat je wilde. Dus het is goed dat we dergelijke situaties kunnen en blijven herdenken.“

Minder volk, maar niet minder speciaal

“Normaal gezien is er veel meer volk aanwezig, omdat we dat telkens op voorhand kenbaar maken. Nu is er van hogerhand bewust gevraagd om deze herdenking niet op voorhand te verspreiden”, vertelt belleman Patrick. “Op die manier kunnen er niet te veel mensen ineens samenkomen hier. Het is zo zelfs wat specialer en het blijft een beklijvend moment.” Ook Marcel De Loof is tevreden: "Het was kort maar mooi. Normaal gezien is er wel veel meer volk, maar dat is vaak ook omdat het als een verplichting aanvoelt voor de mensen van de verschillende verenigingen die uitnodigingen krijgen. Toch blijf ik hopen dat tegen 11 november we hier opnieuw met enkele honderden mensen mogen staan."

"Heel spijtig wel dat er maar zo weinig volk mocht zijn. Maar met ons klein groepje was het ook goed, en echt gemeend", vertelt een toeschouwster. "Allemaal mensen die met een oprecht hart naar hier zijn gekomen. De belleman heeft ook hard zijn best gedaan. We hebben het zelf niet meer meegemaakt, maar de verhalen die je erover hoort blijven indrukwekkend. Het was goed", vertelt een tevreden toeschouwster nog.

kasto80

Meest gelezen