Hoe zal u morgen moeten winkelen? Het zal héél anders zijn dan voorheen

Alle winkels mogen vanaf morgen hun deuren openen. Winkelen zal echter héél anders zijn dan acht weken geleden, toen de winkels hun deuren moesten sluiten. Om te voorkomen dat het coronavirus zich opnieuw verspreidt, zullen winkeliers een hele reeks voorzorgsmaatregelen nemen waaraan ook u zich zal moeten houden: van het houden van 1,5 meter afstand en het desinfecteren van uw handen tot het in quarantaine plaatsen van gepaste kledingstukken. Welkom in het nieuwe winkelnormaal.

Alles wordt in het werk gesteld om ten allen prijze te voorkomen dat door het shoppen het coronavirus zich opnieuw zou verspreiden. Afstand houden is daarbij het ordewoord. Winkels die vanaf morgen weer de deuren willen openen, mogen slechts 1 klant per 10 m² winkelruimte toelaten. 

Winkels die een oppervlakte hebben die kleiner is dan 20 m², mogen maximaal 2 klanten binnenlaten. Om te voorkomen dat daardoor al te lange wachtrijen ontstaan, mogen klanten maximaal 30 minuten in een winkel blijven, zoals premier Sophie Wilmès (MR) afgelopen maandag aankondigde:

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Gezellig met familie of vrienden shoppen zit er voorlopig niet in, want alleen winkelen wordt de norm. Samenscholingen blijven immers verboden. Op het individueel winkelen worden alleen uitzonderingen gemaakt voor jongeren onder de 18 jaar en voor personen die begeleiding nodig hebben, zoals ouderen die moeilijk te been zijn of personen met een beperking.

Eenrichtingsverkeer

Het nieuwe shoppingnormaal zal vanaf morgen meteen opvallen in onze winkelcentra. Waar u twee maanden geleden nog kriskras kon flaneren van de ene winkel naar de andere, wordt nu alles in het werk gesteld om het krinkelende winkelende volkje van weleer strak in de pas te laten lopen: van pijlen om ons de weg te wijzen, tot aparte in- en uitgangen in shoppingcenters tot nadarhekken om verschillende shoppersstromen van elkaar te scheiden. 

Op de Meir in Antwerpen deed burgemeester Bart De Wever (N-VA) vrijdag nog een laatste inspectieronde gedaan, samen met handelaarsfederatie Comeos. In de bekende winkelstraat zijn de afgelopen tijd markeringen aangebracht om shoppers rechts te laten lopen. 

In onderstaande reportage zegt burgemeester De Wever dat hij er gerust op is dat alles goed zal verlopen: 

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Net als in de supermarkten en doe-het-zelfzaken wordt in de andere winkels nu ook ingezet op eenrichtingsverkeer: klanten worden door de gangen geleid zodat ze elkaar zo min mogelijk kunnen kruisen. Vaak worden hiervoor pijlen op de grond gebruikt.

Hygiëne

Naast afstand houden is handhygiëne ook heel belangrijk om te voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt. Daarom moeten winkels voortaan desinfecterende gel voorzien voor klanten en winkelpersoneel. 

Om de hygiëne maximaal te garanderen mogen er bijvoorbeeld ook geen testers van parfum worden gebruikt. In kledingwinkels mogen gepaste stukken niet in de rekken worden gehangen, maar moeten ze een dag in quarantaine voor ze weer in de rekken worden gehangen.

Ook moeten overal contactoppervlakken zoveel mogelijk schoongemaakt worden. Denk hierbij aan winkelkarren, toonbanken, betaalterminals en bijvoorbeeld toonzaalmodellen in meubelwinkels. 

In onderstaande reportage kan u zien hoe ze dat aanpakken bij meubelgigant IKEA:

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Qua hygiëne wordt het dragen van een mondmasker in een winkel overigens niet verplicht, maar wel aangeraden.

Bij schoenwinkel Torfs moet men zich vooral richten tot de voethygiëne. Zo krijgen klanten een paar sokken of panty's. Er zijn ook een beperkt aantal schoenlepels ter beschikking. Als die op zijn, is het maximale aantal klanten bereikt en moet men buiten wachten tot er weer een schoenlepel "vrij" is.

Bekijk de reportage bij onder meer schoenwinkel Torfs in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Bij een opticien spelen er dan weer andere problemen. Klanten mogen de brillen niet zelf uit de rekken halen en een plexischerm moet besmetting voorkomen. De beroepsfederatie raadt ook af om oogmetingen te doen voor 18 mei.

Bekijk de reportage bij een opticien in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Wie alle regels nog eens rustig wil nalezen, kan dit in de speciale “Gids voor opening van de handel” van de FOD Economie, die u hier kan downloaden in pdf-formaat.

Meest gelezen