Videospeler inladen...

Vrouw die Amerikaans presidentskandidaat Joe Biden beschuldigt van misbruik geeft eerste tv-interview

Tara Reade, de vrouw die Amerikaans presidentskandidaat voor de Democraten Joe Biden beschuldigt van aanranding, heeft voor het eerst een tv-interview gegeven. Ze wil dat Biden zijn campagne stopzet. Reade gaf het interview op niet een van de grote kanalen, maar aan Megyn Kelly, een gewezen journaliste die eerder seksistische commentaren kreeg van president Donald Trump.

Tara Reade (56) heeft presidentskandidaat voor de Democraten in de VS Joe Biden er in maart dit jaar van beschuldigd dat hij haar heeft aangerand. Dat zou gebeurd zijn in 1993. Biden was toen senator, zij was een van zijn stafmedewerkers. 

Reade heeft nu voor de eerste keer een tv-interview gegeven over haar beschuldiging. Ze vertelde hoe Biden haar tegen een muur drukte en haar penetreerde met zijn vingers. Hij zou ook haar nek hebben gekust en met zijn handen onder haar shirt zijn gegaan. Toen Reade hem afwees, zou hij gezegd hebben tegen haar: “Wat is dit, ik had gehoord dat je me leuk vond?!” Daarna wees hij met een vinger naar haar en zei: “Jij bent niets voor mij. Jij bent niets”, zo schrijft BBC.

Reade zegt ook dat ze zou willen dat Biden zich terugtrekt als presidentskandidaat voor de Democraten. Op de vraag wat ze tegen hem zou willen zeggen antwoordde Reade: “Jij en ik waren erbij, Joe Biden. Alsjeblieft, treed naar voren en leg verantwoording af. Jij bent niet geschikt om presidentskandidaat te zijn in de Verenigde Staten.”

Bekijk hier een deel van het interview met Tara Reade en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het interview komt een week nadat Joe Biden op tv en online voor de eerste keer reageerde op de beschuldigingen van Reade. Hij ontkent de feiten met klem. Verder zegt Biden dat het verhaal van Reade onregelmatigheden bevat en dat er geen bewijs is. 

Reade zegt dat ze destijds een klacht heeft ingediend. Als ze dat echt heeft gedaan, dan is de enige plek waar die klacht kan zitten het Nationale Archief, aldus Biden. Van hem mag het Archief op zoek gaan naar het document, en dat dan bezorgen aan de pers.

De Californische krant San Luis Obispo Tribune publiceerde gisteren een juridisch document gerelateerd aan de scheiding tussen Raede en haar ex-man. Hij zegt dat ze verschillende keren aanhaalde dat ze een probleem had met seksueel grensoverschrijdend gedrag, op haar werkplek bij Senator Joe Biden. 

Het document heeft het over grensoverschrijdend gedrag, en niet over aanranding. Vooralsnog is het het enige beschikbare bewijsstuk. Volgens BBC hebben ook de broer van Reade, een vroegere buur en ook een collega bevestigd dat ze hen vertelde over het misbruik. De Britse omroep schrijft ook dat de moeder van Reade in 1993 de Amerikaanse zender CNN zou gecontacteerd hebben met het verhaal.

Ze heeft het recht om te zeggen wat ze wil. Maar ik heb het recht om te zeggen: kijk naar de feiten

Joe Biden

Biden zei eerder in zijn statement dat Reade claimde dat ze haar verhaal destijds had gedaan tegen haar leidinggevende en andere collega’s, maar dat die allemaal ontkend hebben dat Reade hen iets had verteld. In een tv-interview zei Biden: “Ze heeft het recht om te zeggen wat ze wil. Maar ik heb het recht om te zeggen: kijk naar de feiten. Controleer het, ga na of wat ze zegt waar is.”

Een hypocriete campagne?

Overigens klonk het eerder al bij de campagneleiding van Biden en bij de presidentskandidaat zelf, dat vrouwen die naar voren komen met beschuldigingen van seksueel misbruik het voordeel van de twijfel moeten krijgen, en in een veilige omgeving hun verhaal moeten kunnen doen.

Tara Reade zegt dat ze hier de kans niet toe gekregen heeft. Ze beschuldigt Biden en zijn campagne van hypocrisie. “Ik heb geen platform gekregen om mijn verhaal te doen”, klinkt het. Ook is er volgens Reade van een veilige omgeving al helemaal geen sprake: “Al mijn sociale media zijn gehackt, mijn persoonlijke gegevens zijn gebruikt, ik heb zelfs een doodsbedreiging gekregen omdat ik een landverrader zou zijn”, vertelt ze in het interview.

Joe Biden en Tara Reade in 1993.
Copyright 1993 The Associated Press. All rights reserved.

Dat interview werd afgenomen door Megyn Kelly. Kelly is een gewezen journaliste bij Fox News, een zender die president Donald Trump gewoonlijk goedgezind is. Ze was een van de vrouwen die topman bij Fox News Roger Ailes beschuldigde van seksueel misbruik. Daarna ging ze aan de slag bij het kanaal NBC, waar ze ontslagen werd in 2018, omdat ze racistische Halloweenkostuums verdedigde.

In 2015 maakte Trump seksistische opmerkingen over Kelly, nadat ze hem in een televisiedebat voor de voeten wierp dat hij vrouwen soms “dikke varkens, honden, slonzen en walgelijke dieren” had genoemd. Trump noemde haar op twitter daarna een "bimbo" (dom blondje, red.) en suggereerde dat ze gemeen  tegen hem deed in het interview omdat ze ongesteld was. 

Bekijk hier de beelden van het interview met Megyn Kelly uit 2015 en lees voort onder de video:

Geen grote media-aandacht: dubbele standaarden?

Het is opmerkelijk dat Reade haar verhaal niet doet op een groter kanaal. Dat zegt ook Amerikacorrespondent bij VRT NWS Björn Soenens: “Heel deze affaire wekt weinig aandacht op, je voelt dat het geen sneeuwbal is die groter wordt, en Biden kan vermorzelen. De grote mainstreammedia lijken niet geïnteresseerd. Enkel Fox news heeft Reade om een interview gevraagd, maar dat wou ze niet.” 

CNN, een kanaal dat meestal erg kritisch is voor Trump, brengt het interview van Reade niet. “Maar als er een model of een pornoster een verhaal heeft over Trump, dan springen ze er direct op, met heel veel zendtijd”, zegt Björn Soenens. CNN zegt dat het een interview gepland had met Reade nu zondag, maar dat ze zelf had geannuleerd na het televisiestatement van Biden vorige week. 

“Er is sprake van een dubbele moraal”, zegt Soenens. “Veel Democratische politici hebben ook al hun steun voor Biden uitgesproken. Ze zeggen dat hij een integere man is en dat ze hem geloven. Het lijkt wel alsof de strategie is: misschien is Biden niet helemaal koosjer, maar Trump is nog veel erger, en we hebben iemand nodig die hem kan verslaan.”

Bekijk hier de reportage uit "het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister hier het volledige gesprek met Björn Soenens uit "De ochtend" op Radio 1:

AFP or licensors

Meest gelezen