Videospeler inladen...

Italiaanse stad Bergamo ontwaakt uit coronanachtmerrie: "We moeten deze periode doorkomen, zoals iedereen"

Noord-Italië is de plek in Europa die het zwaarst getroffen is door het coronavirus. In maart gingen beelden de wereld rond van patiënten die in de gang van het ziekenhuis lagen omdat er gewoon geen plek meer was. Sinds begin deze week zijn de lockdownmaatregelen een beetje versoepeld. VRT NWS is ter plaatse. 

Half maart ging Italië volledig in lockdown. Weken aan een stuk mochten Italianen énkel de straat op voor essentiële verplaatsingen. Vooral het noorden van het land werd hard getroffen door het coronavirus. Sinds begin deze week zijn de maatregelen een beetje soepeler geworden. Onze ploeg ging kijken in Bergamo in Lombardije hoe het daar loopt.

Bekijk hier de reportage en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Onze reporter ziet hoe meer mensen in groepjes samenkomen. "Mensen dragen wel mondmaskers", zegt Steven Decraene. "Ik heb het gevoel dat de Italianen te lang binnengezeten hebben en nu willen genieten. Het is een beetje spelen tussen de angst voor een tweede golf van de epidemie en genieten van de herwonnen vrijheid."

"Dokters en virologen hebben schrik. Ze waarschuwen dat het de verkeerde kant uitgaat als mensen geen afstand houden. Dan moeten we ingrijpen en de lockdown weer streng doorvoeren. Ik zie families samenkomen, hier staat geen strikt aantal op het aantal mensen. Ik was bij een familie waar een grootvader die genezen was van COVID-19 zijn kleindochter ontving. Ook de moeder en een neef kwamen erbij. Ze droegen wel mondmaskers, maar ze nemen het niet nauw met de afstandsregels. Het gebeurt soms zonder dat ze het zelf beseffen. Het is allemaal wat nonchalanter, wat minder gedisciplineerd."

Bekijk hieronder het gesprek in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen