Michaël Torfs

"Lage tot zeer lage grondwater­standen" in twee op de drie meetpunten in Vlaanderen

In vergelijking met een maand geleden is het grondwaterpeil in 93 procent van de meetplaatsen in Vlaanderen gedaald. 64 procent van die 154 meetpunten geeft nu een lage tot zeer lage grondwaterstand aan, en dat kan mogelijk een probleem vormen als het droog blijft. We zijn momenteel niet goed gewapend tegen een eventuele nieuwe droge zomer. 

Het mag dan wel geregend hebben vorige week, de trend van de afgelopen weken was er toch een van droog en zonnig weer. Sinds midden maart heeft het veel minder geregend dan normaal. En dat vertaalt zich nu in slechtere cijfers voor ons grondwater. 

Daar waar begin maart het grondwaterpeil op vele plaatsen min of meer oké was, waren er begin april al lage tot zeer lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar in bijna de helft van de meetplaatsen (45,5 procent).

Nu is dat aantal gestegen tot 64 procent. "In 93 procent van de meetpunten zien we een daling", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De daling geldt voor alle provincies. "We hebben wel een stabilisatie gekend eind april, begin mei, toen er wat regen is gevallen. Dat was zeker goed nieuws, want anders hadden we nog lagere grondwater­standen gehad. We zitten nu, begin april, in ongeveer een vergelijkbare situatie met april vorig jaar." En dat dus ondanks de vele regen in februari en maart. 

Moeten we ons zorgen maken?

"Dit is geen goed begin, want we staan nu aan het begin van een normaal gezien drogere periode. Dit is een situatie die we heel nauwgezet blijven opvolgen", zegt Katrien Smet. "We merken ook dat de waterlopen intussen een laag debiet hebben, zeker de onbevaarbare waterlopen, zoals in het Maas-, Dijle- en Demerbekken. Hier gelden al preventieve maatregelen om het water zoveel mogelijk op te houden, eventueel met stuwen of kleppen." 

Gisteren heeft de gouverneur van Antwerpen trouwens al de kleinere ecologische waterlopen beschermd door daar een captatieverbod in te stellen.

Voorlopig is er nog geen probleem voor onze drinkwater­voorziening. "De situatie is nog niet van die aard dat we maatregelen moeten nemen. Maar ook die situatie gaan we nauw opvolgen. Er is een verhoogde waakzaamheid. Het is sowieso geen goed idee om water te verspillen, het hele jaar door. Particulieren hoeven zeker niet te wachten op maatregelen van de overheden daarvoor." 

Het is altijd goed als we zuinig met ons water omgaan. We hoeven daarvoor niet te wachten op maatregelen van de overheid

Meest gelezen