© Stad Leuven

Leuvense handel en horeca zwaar getroffen door coronacrisis: "Minstens 60 miljoen euro verlies" 

De handel en horeca in Leuven zal minstens 60 miljoen euro verlies maken als gevolg van de coronacrisis. Dat heeft schepen van Handel Johan Geleyns (CD&V) gezegd op ROB-tv. "We vrezen voor faillissementen en bekijken of we eventueel als stad zelf panden kunnen huren om ze goedkoper aan te bieden."

"Dat winkels, restaurants en cafés zwaar getroffen zijn door de coronacrisis weten we al langer", zegt schepen Geleyns. "Maar nu hebben we voor het eerst ook kunnen berekenen hoeveel onze zaken precies mislopen." Volgens een eerste schatting  zouden de 1.000 Leuvense handelszaken 40 miljoen euro verlies lijden, de 700 horecazaken 19 miljoen euro. "Al denk ik eigenlijk dat dat cijfer nog zwaar onderschat is", zegt de schepen. "De eerste twee maanden van dit jaar waren ook geen goede maanden voor onze handel en horeca. En wanneer de topperiode in de verkoop en horeca eraan kwam, slaat de coronacrisis toe. Ik schat dat het verlies hoger zal zijn dan 60 miljoen euro." 

We vrezen voor faillissementen, zeker in de horeca

Johan Geleyns, schepen van Handel in Leuven

De stad Leuven werkt nu aan een pakket maatregelen om de Leuvense handel en horeca een duwtje in de rug te geven. "In de commissie financiën bekijken we over de partijgrenzen heen, wat we kunnen doen, want we vrezen faillissementen", zegt Johan Geleyns. "Ook voor de handel zullen we een aantal inspanningen moeten doen. Zo denken we er bijvoorbeeld over na om een aantal winkelpanden als stad te huren en die panden dan voor een bepaalde periode goedkoper aan te bieden aan jonge starters. In ruil moeten de eigenaars van de panden minder belastingen betalen aan de stad." In juni komt de stad Leuven met een hele reeks maatregelen voor de horeca en handel.

Meest gelezen