De skyline van Barcelona.
© Dosfotos - creative.belgaimage.be

Liveblog: Wie iemand bezoekt, zet  huisgenoten voor het blok - Madrid en Barcelona niet naar volgende fase exitplan

De versoepeling van de coronamaatregelen waarbij vanaf 10 mei 4 bezoekers zijn toegelaten, is in het Staatsblad verschenen. Daarbij vallen enkele belangrijke nuances op (zie onder). Er zijn de afgelopen 24 uur 107 extra doden gevallen aan de gevolgen van het coronavirus. Er zijn 108 nieuwe ziekenhuisopnames. In Spanje mogen Madrid en Barcelona niet naar de volgende fase van het exitplan. Herbekijk alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Madrid en Barcelona mogen niet naar volgende fase exitplan in Spanje

In Spanje mogen de drukbevolkte steden Madrid en Barcelona niet naar de volgende fase van het exitplan. Dat heeft de coördinator van het noodplan voor gezondheid Fernando Simon gezegd.

De regering heeft een exitplan in vier fases opgesteld om de strenge lockdown die midden maart is ingesteld langzaam te verlaten. Het plan is onder meer afhankelijk van het aantal infecties in de verschillende regio's. De tweede fase laat onder meer cafés, restaurants en gebedshuizen toe beperkt te openen.

De regio rond Madrid noch die rond Barcelona zijn klaarblijkelijk klaar om de teugels te vieren. Samen zijn ze goed voor zowat de helft van het bevestigde aantal besmettingen in Spanje.

Lees meer in dit artikel:

Staatsblad zet puntjes op de i over 4 bezoekers die zijn toegestaan

De versoepeling van de coronamaatregelen waarbij vanaf 10 mei 4 bezoekers zijn toegestaan, is in het Staatsblad verschenen. In een beweging is die toelating verduidelijkt, met niet onbelangrijke gevolgen. Het basisprincipe is daarbij dat het altijd dezelfde huishoudens zijn die zich via bezoek met elkaar "mengen" en niet om de haverklap andere huishoudens.

1. Een huishouden, ongeacht de grootte, mag thuis tot vier personen ontvangen. Deze vier personen zijn steeds dezelfde personen en maken al dan niet deel uit van eenzelfde huishouden.

Dit was al bekend. Het betekent dat bijvoorbeeld 4 mensen die elk alleen wonen, samen één ander huishouden mogen bezoeken. Het betekent bijvoorbeeld ook dat één huishouden waar 4 mensen wonen één ander huishouden mag bezoeken.

2. Wanneer een persoon van een huishouden bij een andere persoon thuis is uitgenodigd, dan verbindt zijn volledige huishouden zich, en zelfs indien deze persoon zich alleen naar de afspraak begeeft.

Dit is een belangrijke nuance. Als bijvoorbeeld één lid van een huishouden waar nog 3 andere mensen wonen een ander huishouden bezoekt, dan mogen die 3 andere mensen niet nog eens op hun beurt andere huishoudens bezoeken. Hun "bezoekrecht" hangt dus vast aan het bezoek dat hun ene huisgenoot al heeft afgelegd, zelfs al waren ze daar zelf niet bij. Ze mogen wel het ene huishouden bezoeken dat hun ene huisgenoot al had bezocht. 

3. De leden van de nieuwe op die manier gevormde "groep" mogen thuis geen andere personen ontvangen, noch door andere personen ontvangen worden.

Ook dit is een belangrijke nuance. Wanneer één of meer leden van een huishouden één of meer leden van een ander huishouden heeft of hebben bezocht, dan is het lot van die twee huishoudens aan elkaar verbonden. De leden van die twee huishoudens mogen enkel nog elkaar bezoeken en geen andere huishoudens.

4. Voor de toepassing van dit artikel wordt verstaan onder "huishouden": personen die onder hetzelfde dak wonen.

Een huishouden is dus niet noodzakelijk het traditionele ouderpaar met kinderen. Het gaat om mensen die samen in een woning wonen, dus bijvoorbeeld ook vrienden die samenhuizen. Mensen die alleen wonen, zijn een huishouden op zichzelf.

Ontdek meer details in dit artikel:

Californië wil Amerikaanse presidentsverkiezingen per post houden

De gouverneur van Californië wil de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november per post houden vanwege de coronapandemie. Hij heeft een decreet in die zin ondertekend, aldus de Democraat Gavin Newsom vrijdag.

Volgens het decreet zullen alle kiesgerechtigden in de dichtstbevolkte Amerikaanse staat met bijna 40 miljoen inwoners de nodige documenten per post kunnen indienen. Dit wordt gedaan om de gezondheid van de kiezers te beschermen, zei Newsom.

De presidentsverkiezingen vinden plaats op 3 november. De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich eerder uitgesproken tegen stemmen per post.

Inwoner van Kortrijk organiseert chartervlucht voor 170 Belgen in Tenerife

Een gepensioneerde man uit Kortrijk heeft zelf een vlucht gecharterd om 170 Belgen vanuit Tenerife terug naar huis te vliegen. Het zijn vooral landgenoten die daar een tweede verblijf hadden of overwinterden. Ze vielen uit de boot bij de repatriëringsvluchten van de overheid en slaagden er niet in terug te keren. Op eigen houtje heeft de 74- jarige Jos Buyck dan maar een repatriëringvlucht georganiseerd.

Videospeler inladen...

Limburgse politiezones en wegpolitie stelden in totaal 577 coronapv's op

Dertien Limburgse politiezones en de wegpolitie stelden van 1 mei tot en met donderdag 7 mei in totaal 577 coronapv's op. Alleen het aantal pv's van de zone Heusden-Zolder ontbraken bij de cijfers, die het parket van Limburg vrijdag bekend maakte. Het getal van 577 is hetzelfde als dat van vorige week.

"De meeste inbreuken betreffen het verbod op de niet-essentiële verplaatsingen en samenscholingen, " zegt persmagistraat Anja De Schutter van het parket van Limburg. Politie Limburg Regio Hoofdstad stelde het meestal aantal pv's op, namelijk 137 stuks. Sinds de invoering van de coronamaatregelen hebben de Limburgse politiezones en de wegpolitie in totaal al 5.702 pv's opgesteld.

Duizenden Slovenen demonstreren tegen regering

Duizenden Slovenen zijn vrijdag in de hoofdstad Ljubljana de straat opgegaan. De manifestanten beschuldigen de regering van corruptie en van misbruik van de coronacrisis om de vrijheden te beperken.

Het protest werd georganiseerd door Protestival, een bugerbeweging die wordt gesteund door enkele oppositiepartijen, waaronder die van voormalig premier Marjan Sarec die in februari ontslag nam vanwege wrijvingen binnen zijn vijfpartijencoalitie. Dat maakte de weg vrij voor de nationalistische Janez Jansa om de politieke koers te bepalen.

"Terwijl onze maatschappij met solidariteit op de epidemie reageert, voert de regering van Janez Jansa, onder de vermeende strijd tegen het virus, buitengewone maatregelen in en vermindert ze onze vrijheden, " aldus Protestival.

Vakbonden geven Justitie week tijd voor nodige beschermingsmaatregelen

In de loop van volgende week zal Justitie beschermingsmateriaal ter beschikking stellen van het personeel in de hoven en rechtbanken, zo melden de bonden vrijdag na afloop van overleg met onder meer de administratie. Indien dat niet lukt, zullen de bonden vanaf 18 mei gebruikmaken van hun "syndicale prerogatieven". Dat kunnen bijvoorbeeld vakbondsacties zijn, maar ook vergaderingen.

Eerder deze week trokken ACV, ACOD en VSOA aan de alarmbel. De maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus kunnen in de verschillende gerechtsgebouwen niet meer gerespecteerd worden sinds er opnieuw zittingen plaatsvinden, klonk het.

Dodental in Frankrijk met 243 toegenomen, hoger dan dag eerder

In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 243 nieuwe doden geteld door het coronavirus. Dat is een sterkere stijging dan donderdag, toen dat er 178 mensen waren. Het totale aantal doden sinds 1 maart is opgelopen tot 26.230. Dat heeft de algemene directie voor de gezondheid vrijdag bekendgemaakt. In totaal liggen 22.724 mensen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Van hen zijn 2.868 mensen er erg aan toe, een afname van 93 gevallen in vergelijking met donderdag.

Tweede coronabesmetting in Witte Huis

Er is een tweede besmetting met COVID-19 vastgesteld in het Witte Huis. Ook de persvrouw van vicepresident Mike Pence blijkt nu besmet te zijn. Gisteren was al bekend geraakt dat een militair die voor president Trump als huisbediende werkt, eveneens besmet is. De persvrouw van Pence is gehuwd met een topadviseur van Trump zélf. Maar Trump zegt dat hij zich niet veel zorgen maakt. Hij is zélf gisteren nog getest, en dat was negatief. Ook bij zijn vicepresident Mike Pence was de laatste test negatief. 

Voor de zesde dag op rij meer dan 10.000 nieuwe besmettingen in Rusland

Rusland heeft voor de zesde dag op rij meer dan 10.000 bijkomende besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Meer dan de helft daarvan stamt uit de hoofdstad Moskou. Daar zijn de inperkingsmaatregelen verlengd tot en met 31 mei.

Rusland telt nu al 187.859 gevallen in totaal, waarvan er dus 10.699 de laatste 24 uur zijn geregistreerd. Rusland is zo het op vier na zwaarst getroffen land. Het aantal doden is intussen tot 1.723 opgelopen, waarvan 98 in de laatste 24 uur.

"Rusland maakt waarschijnlijk een epidemie met vertraging mee", aldus Michael Ryan, het hoofd van de noodgevallendienst bij de VN-organisatie. Hij riep Rusland op om "enkele lessen" te trekken uit wat andere landen hebben meegemaakt.

VS steekt stokje voor VN-stemming over coronaresolutie

De Verenigde Staten hebben volgens diplomaten vrijdag in de VN-Veiligheidsraad een procedure geblokkeerd die zou leiden tot een stemming over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een "stopzetting van de vijandelijkheden" om de coronapandemie beter te kunnen bestrijden.

De VS "kan de huidige ontwerpresolutie niet steunen", klinkt het aan Amerikaanse zijde zonder verder details te geven. Donderdag hadden de Verenigde Staten nog ingestemd met een compromis over de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarover het wekenlang in de clinch lag met China. De VS beschuldigen de WHO al langer van een gebrek aan transparantie en een trage reactie op de coronapandemie.

Met de procedure zouden de twee auteurs van de resolutie, Tunesië en Frankrijk, een verzoek tot stemming over de tekst kunnen indienen. In de ontwerptekst werd opgeroepen tot een "versterkte coördinatie" tussen de VN-leden en werd er benadrukt "dat het noodzakelijk is om alle landen en de relevante entiteiten van het VN-systeem te steunen, met inbegrip van de gespecialiseerde gezondheidsagentschappen", aldus persbureau AFP die de tekst in handen kreeg. Deze formulering, waarbij de WHO slechts impliciet wordt genoemd, was nochtans een compromis van de auteurs om zo een definitief akkoord te kunnen bereiken over de resolutie.

VS keurt thuistest goed die coronavirus opspoort in speeksel

Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) heeft een eerste thuistest goedgekeurd waarbij het coronavirus kan worden opgespoord op basis van een speekselstaal. Eerder waren er al tests goedgekeurd met stalen uit de neus.

De noodvergunning werd afgeleverd aan een laboratorium van de Rutgers-universiteit. Patiënten met een voorschrift zullen een testkit opgestuurd krijgen, waarna ze een speekselstaal naar het laboratorium kunnen sturen ter analyse.

De FDA heeft tot nu toe tachtig verschillende coronatests goedgekeurd, de meeste in laboratoria en onderzoekscentra. Op 20 april kreeg een van de grootste ketens van laboratoria, LabCorp, de goedkeuring voor een thuistest met een staal van diep in de neus.

Marc Van Ranst: "Mensen gaan nu ontdekken dat een mondmasker dragen niet fijn is"

Er zijn voorbereidingen in de maak voor een brede campagne om uit te leggen hoe mensen een mondmasker correct horen te dragen en ook wanneer ze dat wel en niet moeten doen. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst in "Terzake". "We hebben het al via alle mogelijke kanalen geprobeerd. Mensen die het willen weten, zullen het weten. De meeste mensen weten wel dat het mondmasker ook de neus moet bedekken."

"Mensen gaan nu ontdekken dat een mondmasker dragen niet fijn is. Het jeukt en je zit er voortdurend aan te prullen. Het ademt niet lekker, zeker niet als het warm is. Zeker als de zon fel schijnt, draag je beter geen donker gekleurd masker. Dat is al snel een broeikas."

"Daarom heb ik ervoor gepleit om een mondmasker niet te snel op te leggen of aan te raden. Als je dat al van in het begin van de epidemie zou doen (wanneer andere maatregelen zoals afstand houden en een goede handhygiëne vele malen effectiever zijn om een besmetting tegen te gaan, red.), dan zijn mensen mondmaskers beu tegen het moment dat ze wel een nut kunnen hebben."

"Ik ben een groot voorstander van mondmaskers, maar enkel op de juiste plaatsen." Daarmee doelt Van Ranst op plekken waar veel volk samenkomt en waar anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is.

Videospeler inladen...

Casino's, schoonheidssalons en fitnesscentra mogen de deuren nog niet openen maandag

Vanaf maandag mogen alle ondernemingen die goederen of diensten aanbieden aan consumenten opnieuw de deuren openen. Maar er zijn verschillende uitzonderingen. Schoonheidssalons, massagesalons, fitnesscentra, tatoeage- en piercingsalons, casino's ... moeten nog steeds gesloten blijven. De volledige lijst met uitzonderingen is vrijdag gepubliceerd in het Staatsblad.

In regel mogen alle winkels of wie diensten aanbiedt aan particulieren maandag de deuren openen. Maar een lijst bepaalt nu welke uitzonderingen er nog zijn en wie dus niet open mag gaan. Wie niet expliciet vermeld is, mag open.

De schoonheidssalons moeten dus dicht blijven, net als de niet-medische pedicurezaken, de nagelsalons, de massagesalons, de kapperszaken en barbiers, de wellnesscentra - met inbegrip van sauna's -, en de fitnesscentra. Ook de tatoeage- en piercingsalons blijven dicht, net als de casino's, de speelautomatenhallen en de wedkantoren.

Meest gelezen