Lode Schildermans

Lode Schildermans vervoert coronapatiënten voor het Rode Kruis: “Al bijna 10.000 kilometer afgelegd”

Vrijwilligers van het Rode Kruis springen al sinds de start van de coronacrisis bij met het transport van COVID 19-patiënten. Lode Schildermans uit Genk is een van die vrijwilligers. Hij legde al 9.700 kilometer af ondertussen, om patiënten te vervoeren naar het ziekenhuis.

Lode Schildermans werkt als vrijwilliger bij het Rode Kruis-Zwartberg. Daar transporteert hij mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. “We vervoeren patiënten naar allerlei verschillende plekken. Naar woonzorgcentra, ziekenhuizen en naar de mensen hun huis. De wagen heeft ondertussen al 9.700 kilometer afgelegd.”

Zelf niet besmet

Al sinds 13 maart is het Rode Kruis bezig met die coronatransporten. “Vandaag is waarschijnlijk de laatste dag dat we zullen werken voor de noodcentrale 112. Het aantal patiënten is duidelijk aan het verminderen. Ik ben blij dat ik deze weken ben doorgekomen zonder zelf besmet te geraken.” 

De periode was wel zwaar voor Schildermans en zijn collega’s, want ze komen veel in contact met patiënten waar het niet goed mee gaat. “Het merendeel was er redelijk goed aan toe, maar bij anderen zag het er echt niet goed uit. We proberen ze dan te motiveren om positief te blijven, maar we blijven wel realistisch. Je kan een patiënt niet vertellen dat het allemaal goed komt, als dat niet zo is.”

Patiënten luchten hart in ambulance

Op voorhand wisten de vrijwilligers van het Rode Kruis niet goed waar ze aan zouden beginnen. Schildermans en zijn collega’s konden gelukkig op elkaar rekenen. “Patiënten delen veel in die rit in de ambulance. We delen die moeilijke momenten met elkaar en steunen iedereen enorm hard.” 

Schildermans heeft in deze periode zijn job als directielid in het Atlas College in Genk wat aan de kant geschoven. “Doordat collega’s wat taken van me hebben overgenomen, kon ik de twee jobs met elkaar combineren.”

Meest gelezen