BELGA/DIRKX

Mobiele toiletten en douches verhuizen van festivalweide naar ziekenhuizen

Voor bedrijven die mobiele toiletten en douches plaatsen op festivals wordt het een zomer in mineur omdat heel wat festivals en andere evenementen, zoals EK-dorpen niet mogen doorgaan. De sector zoekt wel nieuwe manieren om hun toiletten en douches te kunnen verhuren, aan ziekenhuizen bijvoorbeeld. 

We kennen ze waarschijnlijk allemaal, de mobiele toiletten op festivals. Maar nu die niet meer mogen doorgaan en ook heel wat andere grote evenementen, zoals EK-dorpen, geschrapt zijn, is het ook balen voor de bedrijven die dat sanitair verhuren. Toi Toi & Dixi in Beersel is één van de bekendste verhuurbedrijven.

“Voor heel wat bedrijven stond 2020 aangestipt als een erg drukke zomer, ook voor ons”, zegt Wouter Bellemans van Toi Toit & Dixi. “Denk maar aan alle grote en lokale festivals, maar ook het Europees Kampioenschap voetbal of de Olympische Spelen. Tja, de coronacrisis heeft toch wel een impact, een mooie zomer valt in het water.”

 

Voor bedrijven die mobiele toiletten en douches plaatsen op festivals wordt het een zomer in mineur omdat heel wat festivals en andere evenementen, zoals EK-dorpen niet mogen doorgaan. De sector zoekt wel nieuwe manieren om hun toiletten en douches kwijt te kunnen, bij de ziekenhuizen bijvoorbeeld. 

Onze agenda is leeg, onze omzet valt deze zomer volledig weg
Wouter Bellemans, Tot Toi & Dixi

Sinds half maart werden heel wat grote evenementen afgelast, en dat geldt nu al zeker tot het eind van de zomer. “De omzet voor ons valt in die periode volledig weg. Onze agenda is ook volledig leeg. Als ik de Nederlandse minister gisteren hoorde zeggen dat grote evenementen alleen kunnen als er een vaccin is, dan moeten wij eigenlijk uitkijken naar volgend jaar.”

Alternatief

Het bedrijf Toi Toi & Dixi levert ook aan de bouwsector, die zijn alweer aan het werk. Maar plots komen er ook andere sectoren bij, zegt Wouter Bellemans: “Sinds maart hebben wij vrij snel moeten schakelen. We krijgen nu aanvragen van bedrijven en sectoren die normaal niet meteen bij ons zouden aankloppen. We gaan dan samen met een bedrijf op zoek naar creatieve oplossingen om hen te helpen. Veel materiaal dat in de zomer naar de festivals gaat, gaat nu naar die bedrijven. Een mooi voorbeeld is een ziekenhuis waar wij ooit de werfcontainers geplaatst hebben. Daar staat nu door corona het sanitair materiaal voor de dokters en verpleegkundigen. We kunnen een deel compenseren, maar het zal een serieuze impact nalaten.”

Meest gelezen