© 2020 SOPA Images

Mogelijke ontslagen bij Samsonite Oudenaarde door coronacrisis: “Niemand wil een reiskoffer kopen”

Er zouden een aantal ontslagen vallen bij Samsonite, reiskofferfabrikant uit Oudenaarde. Over hoeveel ontslagen het gaat, is nog niet duidelijk, maar het gaat zowel over tijdelijke als vaste contracten. “De coronacrisis heeft ons de das om gedaan”, klinkt het bij de vakbond. 

Samsonite Oudenaarde stevent af op een flink aantal ontslagen, hoeveel precies is nog niet duidelijk. “Maar de situatie is ernstig”, vertelt Michel Roman van de christelijke vakbond. “We hadden het wel zien aankomen. Tijdens deze coronacrisis wil niemand nog een reiskoffer kopen.” In het bedrijf in Oudenaarde worden al sinds de jaren 60 reiskoffers gemaakt. Er werken momenteel 770 mensen. 

Overleg met de vakbond

“Tijdens de ondernemingsraad van het bedrijf is er gezegd dat er een flink aantal tijdelijke contracten na afloop niet verlengd gaan worden”, gaat Roman verder. “Maar er zullen ook ontslagen vallen bij mensen met een contract van onbepaalde duur. Over hoeveel ontslagen het gaat, kan ik niet zeggen, want dat is nog niet helemaal duidelijk. Het is in ieder geval duidelijk dat wij afstevenen naar een collectief ontslag. We vermoeden dat er snel gecommuniceerd zal worden met de vakbonden zodat de onderhandelingen opgestart kunnen worden. Hopelijk kunnen we op die manier de situatie wat verzachten.”

Als  er nog lang geen valiezen meer verkocht worden, kunnen er meer ontslagen vallen

Sluiting van het bedrijf

“Ik denk niet dat er in de toekomst een échte sluiting van de afdeling in Oudenaarde komt”, verzekert Roman. “Althans: ik hoop van niet. Samsonite is een heel groot bedrijf. Er werken tussen de 700 en 800 mensen en het bedrijf  is een belangrijke speler in de regio. Maar als de situatie zo blijft en er worden echt geen valiezen meer verkocht, dan zouden er in de toekomst nog wel ontslagrondes kunnen volgen.” 

Tijdelijke werkloosheid

“Hoe pijnlijk dit nieuws ook is, niemand valt uit de lucht”, zegt Roman nog. “De situatie was al sinds februari niet meer rooskleurig. De targets werden niet gehaald. Toen de coronacrisis in ons land uitbrak, is het meteen bergaf gegaan, met tijdelijke werkloosheid als gevolg. Gelukkig bestaat in België het systeem van tijdelijke werkloosheid. Maar dat kan helaas niet alles oplossen. Ook andere bedrijven  zouden weleens over de kop kunnen gaan. We gaan moeilijke tijden tegemoet. Als we uit de lockdown komen, zullen de echte gevolgen van de crisis zichtbaar worden; zowel op sociaal als op economisch vlak.”

kasto80

Meest gelezen