Copyright Maskot

Waakzaamheid én blijdschap in woonzorgcentra Wichelen en Berlare in Oost-Vlaanderen nu bezoek weer kan 

Woonzorgcentra reageren voorzichtig positief op de nieuwe regels die toelaten dat bewoners bezoek krijgen vanaf 18 mei, al is de angst voor een nieuwe corona-uitbraak groot in rusthuizen die al erg getroffen zijn. "Het is goed nieuws maar toch ook een beetje eng."

De coronamaatregelen worden langzaamaan versoepeld, en nu zijn ook de woonzorgcentra aan de beurt. Vanaf 18 mei mogen bewoners daar 1 bezoeker ontvangen. “Het is goed nieuws voor de bewoners, maar we blijven ook waakzaam”, zegt de burgemeester van Wichelen, Kenneth Taylor (Open VLD).  Het woonzorgcentrum Molenkouter in de gemeente is één van de meest zwaar getroffen rusthuizen van Oost-Vlaanderen. 

Corona-uitbraak overwonnen

Hoewel de corona-uitbraak in Wichelen nog maar net overwonnen is, is iedereen er toch blij met de nieuwe bezoekregeling. Ze zijn er vastberaden om het virus buiten te houden. “Alles zal zeer veilig gebeuren”, zegt burgemeester Taylor. “We hebben de afgelopen dagen al nagedacht over hoe we alles gaan aanpakken. Zo zal de temperatuur van elke bezoeker gemeten worden via een scherm terwijl de handen ontsmet worden. We zullen er ook voor zorgen dat de bezoekers een mondmasker hebben en dat het contact niet te lang duurt. We zijn ons ervan bewust dat het heel belangrijk is voor onze bewoners om opnieuw de warmte van hun familie te kunnen ontvangen. We gaan erop toezien dat alles veilig gebeurt. We kennen het virus, en gaan er alles aan doen zodat het niet opnieuw kan toeslaan.”

Angst en onzekerheid

Voor het woonzorgcentrum Ter Meere in Berlare is de coronacrisis iets minder hectisch verlopen. Daar werden geen besmettingen vastgesteld. “En we hopen dat dat zo zal blijven”, zegt directeur Freddy Schollaert bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “De afgelopen weken zijn heel spannend geweest voor ons personeel. Het was elke dag bang afwachten of er niemand besmet zou raken.”

Of bezoek er nu zal mogen, is nog niet zeker. De overheid maakt dat mogelijk, maar het zijn uiteindelijk de woonzorgcentra zélf die mogen beslissen of ze het toelaten en op welke manier. “We hebben de afgelopen weken alternatieve manieren bedacht om onze bewoners contact te laten hebben met familie en vrienden, misschien zetten we die gewoon voort. We leven al 9 weken in een veilige bubbel. Het is eng om dan nu plots 120 extra personen toe te laten waarvan je  niet weet of ze besmet zijn. Dat zorgt voor angst en onzekerheid.”

Babbelkot

In Ter Meere ontvangen ze al 2 weken bezoek via een babbelkot. “Dat is een soort spreekkamer die we zelf ontworpen hebben. Bezoekers kunnen via een buitendeur de hokjes betreden en een medewerker brengt dan een bewoner naar daar. Er zit een wand van plexiglas tussen de kotjes waardoor besmetting onmogelijk is. Na elk bezoekmoment wordt alles volledig gereinigd en ontsmet."

"We gaan deze babbelkotmomenten de komende weken behouden en afwachten wat er gebeurt in de algemene samenleving voordat we echt bezoek toelaten. Het voordeel van ons babbelkot is trouwens ook dat er meer dan 1 persoon kan langskomen. Mensen kunnen het hok bijvoorbeeld voor 2 uur reserveren, en dan kunnen verschillende bezoekers elkaar afwisselen.”

kasto80

Meest gelezen