Videospeler inladen...

Oud-premier Yves Leterme: "Wie nu verantwoordelijkheid neemt, zal door de kiezer beloond worden"

Volgens oud-premier Yves Leterme (CD&V) is de coronacrisis een kans voor politieke partijen om de verschillen aan de kant te schuiven, rond de tafel te gaan zitten en akkoorden te maken over wat er moet gebeuren. Wie dat doet en de komende tijd verantwoordelijkheid neemt, zo zei hij in “De afspraak op vrijdag”, zal door de kiezer beloond worden. 

Over twee weken zal het een jaar geleden zijn dat de Belgische kiezer voor het laatst heeft gesproken, maar een meerderheidsregering is er nadien niet gekomen. Door de coronacrisis is er een minderheidsregering gekomen, die met volmachten mag regeren.

Zoals het ernaar uitziet kan die regering van premier Sophie Wilmès (MR) tot september blijven besturen. Maar dat de houdbaarheidsdatum van de minderheidsregering beperkt is tot de acute afwikkeling van de coronacrisis, dat lijkt ook duidelijk. 

"In juni of september moet er iets zijn in het belang van de toekomst van het land", zei SP.A-voorzitter Conner Rousseau vorige week nog in “Terzake”. En dat “iets” zou er dankzij de coronacrisis wel eens gemakkelijker kunnen komen dan voordien, denkt oud-premier Yves Leterme.

Dwingender

“Het debat over wat de agenda en de prioriteit moet zijn van een regering, is na de 7 à 8 weken die we hebben doorgemaakt, een stuk gestroomlijnd”, zei Leterme hierover in “De afspraak op vrijdag”. Volgens de oud-premier is de confrontatie met de realiteit van de coronacrisis veel dwingender dan pakweg twee à drie maanden geleden. Met andere woorden: de druk is nu veel groter om de verschillen aan de kant te schuiven en de hand aan de ploeg te slaan/

Om onze welvaartsstaat de komende tien jaar te behouden moeten de leiders van de middelgrote partijen - “er zijn geen grote partijen meer” -volgens Leterme nu “rond de tafel gaan zitten, de komende weken dingen op papier zetten en akkoorden maken over wat er hoe dan ook moet gebeuren”.

Verliezers

Leterme beseft evenwel dat dit nog altijd niet gemakkelijk zal zijn omdat de kiezer bij de verkiezingen van bijna een jaar geleden de kaarten bijzonder moeilijk heeft geschud: “De extremen hebben gewonnen en alle bestuurspartijen hebben verloren.”

“De partijen van wie men verwacht dat ze nu verantwoordelijkheid nemen, zijn allemaal verliezers geweest”, en hebben nu als eerste prioriteit stemmen winnen bij een volgende stembusgang, aldus Leterme. Maar, zo meent Leterme ten slotte ook, “wie nu verantwoordelijkheid neemt en op een correcte manier bestuurt, zal door de kiezer beloond worden, maar dat botst vaak op cynisme”.

Bekijk hier de passage over de regeringsvorming in "De afspraak op vrijdag", de volledige uitzending is hier te bekijken.

Videospeler inladen...

Meest gelezen