Facebook NUUS (Bert Broos)

Oudstrijder uit Brakel (93): "Deze coronacrisis is op sommige vlakken net een oorlog"

André Vandenhaute uit Brakel (93) viert op 8 mei normaal gezien Bevrijdingsdag met andere oudstrijders maar door corona blijft hij noodgedwongen binnen: "Deze crisis is op sociaal vlak erger dan een oorlog. Mensen vereenzamen helemaal, zeker ouderen." 

André Vandenhaute uit Brakel is een kwieke 93-jarige oudstrijder. "Volgende maand word ik zelfs 94”, vertelt hij lachend bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Ik was een adolescent tijdens de Tweede Wereldoorlog, ik werd 18 in 1944. Ik zat eerst bij het verzet. We saboteerden onder meer telefoonlijnen om het de Duitse bezetter moeilijk te maken. Op het einde van de oorlog ben ik dan echt in dienst gegaan bij het geheim leger. Ik ben na de oorlog erkend als gewapende weerstander en oorlogsvrijwilliger."

Vandenhaute zou deze Bevrijdingsdag normaal gezien vieren met andere leden van de Nationale Strijdersbond (NSB) in Ronse, zoals elk jaar. "Daar is elk jaar een ceremonie maar door corona gaat die nu natuurlijk niet door." 

Bevrijdingsdag

“Op het einde van de Tweede Wereldoorlog moest ik de bevoorradingslijnen bewaken. Ik stond op wacht aan een rivier waar een belangrijke pijpleiding over liep en plots passeerden er enorm veel Amerikanen die in de lucht aan het schieten waren. Ik dacht dat ze zot waren geworden maar het was eigenlijk gewoon het einde van de oorlog”, lacht Vandenhaute. 

Verschillen én gelijkenissen met oorlogstijd

“Ik zie eerst en vooral grote verschillen”, zegt Vandenhaute. “We vechten nu tegen een onzichtbare vijand, een virus. Eigenlijk denk ik dat we met een beetje te veel op deze wereld rondlopen”, verklaart Vandenhaute. De context is dan misschien wel anders, het gedrag van de mensen niet. 

Hamsteren deden we ook, maar geen wc-papier. We gebruikten oude kranten op het toilet. 

André Vandenhaute

Vandenhaute herinnert zich de extra drukte in de winkels nog levendig. “Mijn moeder had een kruidenierszaak. Elke dag was het daar enorm druk. Mensen kwamen levensmiddelen inslaan. Hamsteren bestond ook toen. Het is des mensens.”

Sociaal isolement

“Tijdens de oorlog kon je wel min of meer gaan en staan waar je wilde. Je kon op bezoek gaan bij andere mensen, in andere dorpen of steden. Nu ben je verplicht om binnen te blijven: blijf in uw kot! Veel mensen zijn afgezonderd nu, vooral de ouderen”, zegt Vandenhaute. Zelf vult hij zijn dagen met zijn grote hobby: horloges maken. “Er liggen er hier veel klaar en ik heb nog werk genoeg. Ik heb nog goede ogen ook, dus dat lukt nog perfect.”

“Dit zal niet zo lang duren als de oorlog”

Vandenhaute doet niet mee aan doemdenken over het corona virus. “Oh, we zullen hier veel sneller vanaf zijn dan van de oorlog toen. Ik lees nu al in ‘t dagblad dat ze op veel plaatsen goed bezig zijn met een oplossing te zoeken voor dat virus.”

Ook als dit voorbij is, gaan we vieren!

André Vandenhaute

Als de coronacrisis over is zal dat ten huize Vandenhaute te merken zijn. “We gaan ook deze bevrijding goed vieren”, lacht hij. “Ik wil heel graag vrienden en familie uitnodigen voor een gezellig etentje onder elkaar.” 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen