Videospeler inladen...

Kiezen tussen moeder en schoonmoeder staat nu in de wet: "regel van 4" gepubliceerd in Staatsblad

De bezoekregels die vanaf zondag gelden, zijn vastgelegd in het Staatsblad. Daaruit blijkt nogmaals dat we niet zo maar met vier personen mogen afspreken. Als één van uw huisgenoten iemand gaat bezoeken, is iedereen in uw huis gebonden aan dat bezoek. Als u bijvoorbeeld kiest om bij uw moeder langs te gaan, is uw partner daaraan gebonden. De schoonmoeder bezoeken zit er dan zondag niet in. 

Vanaf zondag, Moederdag, mogen we vier vrienden of familieleden thuis ontvangen. Dat is zo beslist op de Veiligheidsraad van afgelopen woensdag. Toch zijn er belangrijke regels voor dat bezoek.

Simpel gezegd mogen we onze "huisbubbel" uitbreiden met vier nieuwe mensen. Dat moeten altijd dezelfde mensen zijn, en zij mogen enkel bij u op bezoek komen. Knuffels zitten er ook niet meteen in, want u moet afstand houden bij het bezoek. Let er ook op dat u voldoende uw handen wast. 

1 huisgenoot kan andere voor blok zetten

We wisten al dat het de bedoeling is om zo weinig mogelijk "bubbels" te mengen vanaf dit weekend, en dus zo weinig mogelijk huishoudens met elkaar in contact te brengen. 

Dat staat nu zo omschreven in het Staatsblad: "Wanneer een persoon van een huishouden bij een andere persoon thuis is uitgenodigd, dan verbindt zijn volledige huishouden zich, en zelfs indien deze persoon zich alleen naar de afspraak begeeft." 

Voor Moederdag zal u dus moeten kiezen tussen uw eigen familie en uw schoonfamilie. Als u uw eigen moeder bezoekt, is uw partner daardoor gebonden. Ook als uw partner niet mee ging bij het bezoek aan uw moeder. 

Technisch gezien is het wel mogelijk dat uw beide moeders op bezoek komen bij u thuis. Maar zoals u begrijpt, zijn er dan weer andere beperkingen. 

4 bezoekers moéten niet samen wonen, wel aangeraden

Het is nu ook duidelijk dat de vier mensen die u bij u thuis uitnodigt, niet per se ook zelf samen moeten wonen. Zij "maken al dan niet deel uit van eenzelfde huishouden", verwoordt het Staatsblad dat. 

Omdat best zo weinig mogelijk huishoudens met elkaar in contact komen, is het toch beter om geen vier mensen uit verschillende "bubbels" uit te nodigen. 

"Kies bij voorkeur één gezin of één huishouden waarmee u afspreekt", zei viroloog Steven Van Gucht nog op de persconferentie van het Crisiscentrum vanmorgen. "Als die mensen toch uit verschillende huishoudens komen, gaat uw netwerk plots enorm uitbreiden." Deze animatie toont hoe snel dat gaat. 

Burgerlijk ingenieur Lize Raes, die meewerkt aan het simulatiemodel van de Belgische coronacrisis, treedt Van Gucht bij in "De wereld vandaag". "Het toelaten van beperkt bezoek zal waarschijnlijk leiden tot meer verspreiding van het coronavirus. Als we bezoek toelaten, is het heel belangrijk dat we afstand houden en buiten afspreken", aldus Raes.

Videospeler inladen...

Waarom niet eenvoudiger?

Waarom kon het niet eenvoudiger worden uitgelegd? Wel, de overheid wil rekening houden met verschillende vormen van samenleven. In Duitsland wordt er gezegd: twee huishoudens (met het typevoorbeeld van vier personen) mogen nu contact hebben. Maar voor twee singles zou dat betekenen dat ze enkel bij elkaar op bezoek mogen.

Daarom houdt België het op de "regel van vier": u mag vier mensen thuis ontvangen, op anderhalve meter afstand en telkens dezelfde mensen, maar probeer daarbij zo weinig mogelijk huishoudens met elkaar in contact te brengen. 

Lees hier meer over de regel. 

Bekijk hieronder ook de toelichting uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen