2020 Getty Images

Reisbureau reageert op klacht na cruise met coronabesmettingen: "Wij konden dit niet voorspellen"

78 Belgen die in maart op cruise gingen met De Blauwe Vogel dienen nu klacht in tegen het reisbureau. Op die cruise raakten mensen besmet met het coronavirus en ze vinden nu dat die reis nooit had mogen plaatsvinden. Ondertussen zijn vier reizigers gestorven. Volgens De Blauwe Vogel had niemand dit kunnen voorspellen.

In maart vertrokken 320 Belgen op cruise die ze geboekt hadden via het reisbureau De Blauwe Vogel uit Sint-Truiden. 4 Belgen stierven na de cruise ten gevolge van het coronavirus. 78 reizigers leggen nu een klacht neer tegen het reisbureau. Volgens hen had die reis nooit mogen doorgaan zeggen ze in Het Laatste Nieuws. 

Geen reden om af te gelasten

 Volgens Trudo Carlier, zaakvoerder van De Blauwe Vogel had niemand dit kunnen voorspellen en is hun reisorganisatie niet in fout. “De klanten zijn op 7 maart op cruise vertrokken, toen was het leven hier normaal. De wereld is veranderd terwijl zij op cruise waren. Wie had toen kunnen denken dat je een week later niet meer buiten mag komen.”

Zolang er geen negatief reisadvies is van Buitenlandse Zaken laten wij de reis doorgaan

Trudo Carlier

De Blauwe Vogel volgt naar eigen zeggen steevast het advies van Buitenlandse Zaken op. “Er was geen enkel negatief reisadvies. Zolang dat er niet is, laten wij onze reizen gewoon doorgaan. Er was toen geen enkele reden om de reis af te gelasten ondanks dat de verhalen over het coronavirus al circuleerden.” 

Gestorven aan hartaanval

Op het schip zaten 4.000 passagiers van overal ter wereld, waaronder Italië. Terwijl volgens de reizigers op voorhand was gezegd dat er geen Italianen zouden meereizen. Op dag 4 was het zover, het coronavirus brak uit. “Het virus raakte snel verspreid. Geen enkel eiland had al besmettingen, dus wilden ze het ook niet importeren. Daarom mochten we nergens meer aanmeren.”

Het duurde niet lang voor er mensen op de cruise stierven aan het coronavirus. De reizigers zeggen dat hen dan werd verteld dat er iemand was gestorven aan een hartaanval. En dat tot vier keer toe. “Er waren begeleiders van De Blauwe Vogel aan boord die met de reizigers communiceerden, maar wij konden enkel het verhaal volgen dat werd verspreid door de rederij.”

4 gestorven Belgen

Tijdens de cruise stierf niemand die had geboekt bij De Blauwe Vogel, maar na de cruise stierven 4 Belgische passagiers ten gevolge van het coronavirus en verschillende andere liggen nog in het ziekenhuis. Nochtans zeggen reizigers dat De Blauwe Vogel hen op het hart drukte dat alles veilig was.

Carlier schrikt er niet van dat nu 78 reizigers een klacht neerleggen tegen De Blauwe Vogel. “Het is logisch dat je in zo’n situatie een schuldige zoekt en dan kan snel gezegd worden dat wij de reis niet hadden mogen boeken, maar ik heb geen glazen bol en deze situatie had niemand kunnen voorspellen."

Meest gelezen