Na de dood van een 19-jarige jongen, braken er rellen uit in Anderlecht

Wat is het probleem in (bepaalde) Brusselse wijken? Straathoekwerker: "Nog moeilijker opereren voor politie door corona"

Hoe zit het nu in Brussel? Wat is er aan de hand in bepaalde wijken? En hoe komt het dat de problematiek niet opgelost geraakt? Het zijn vragen die zich opdringen, nadat er al verschillende incidenten tussen de politie en bewoners zijn geweest. "Er zijn gigantische uitdagingen in bepaalde wijken", vertelt straathoekwerker Thomas Devos. "En voor de politie is het moeilijk opereren, dat klopt. En corona maakt het nog moeilijker, dat klopt zeker." 

"We kunnen onvoldoende optreden tegen Brusselse jeugdbendes die het samenscholingsverbod negeren." En "onze controles worden afgeremd door bepaalde politici". De uitspraken van Vincent Houssin van de politievakbond VSOA deden gisteren heel wat stof opwaaien

"Er zijn gigantische uitdagingen in bepaalde wijken, dat klopt", getuigt straathoekwerker Thomas Devos in "De ochtend". Hij is coördinator straathoekwerk bij JES (Jeugd En Stad), dat actief is in Brussel, Molenbeek en Kuregem. "En voor de politie is het moeilijk opereren, dat klopt ook. En corona maakt het nog moeilijker, dat klopt zeker." Maar hoe dat precies komt en - vooral - wat de oplossingen zijn, dat is een complex verhaal.

Er zijn gigantische uitdagingen in bepaalde wijken, voor de politie is het moeilijk opereren en corona maakt het nog moeilijker

Straathoekwerker Thomas Devos

Hoe komt dat toch?

Het sleutelwoord in het hele verhaal lijkt "vertrouwen". "Er is geen vertrouwen in de politiediensten, maar ook niet in allerlei andere diensten", legt Devos uit. Hij geeft het voorbeeld van de 19-jarige jongen die stierf tijdens een politieachtervolging, nadat hij gevlucht was voor een coronacontrole. "De omstandigheden worden onderzocht, maar de algemene perceptie bij een deel van de jongeren is dat het geen gewoon ongeluk was, en dat speelt mee op straat."

En de coronacrisis doet er ook geen goed aan. Uiteraard begrijpt Devos dat we nu afstand moeten houden. "Het is de enige manier om het virus te bevechten, daar kunnen we niet over discussiëren. Maar we hebben een bevolkingsdichtheid van 20.000 inwoners per vierkante kilometer. Sommige gemeenten hebben pieken tot 260.000 inwoners. Als het hier weekend is, het is mooi weer en je mag een fietstocht maken, is het hier in bepaalde parken en straten over de koppen lopen."

"Pak daar dan de significante problemen nog bij, daklozen, mensen zonder papieren, drugs. De politie moet bemiddelen en beboeten in 100.000 situaties, loopt van hot naar her, die mensen hebben het moeilijk. En Brussel kende al veel structurele problemen voor de coronacrisis. De politie is onderbemand en het gerecht kent een achterstand van 2 tot 6 jaar." 

Een oud zeer

Dat gebrek aan vertrouwen is een oud zeer dat al (tientallen) jaren blijft duren. "Jongeren kijken naar een 20 jaar oude reportage over hun wijk en denken: "Er is hier godverdomme niks veranderd". Ze zijn gefrustreerd. Dezelfde problemen zoals drugs, werkloosheid, een moeilijke relatie met de politie, blijven terugkomen voor hen. Terwijl je wel ziet dat bepaalde zaken als overlast en criminaliteit wel gedaald zijn. Maar de relatie met de politie blijft enorm gespannen en voor de politie is het moeilijk werken."

De relatie met de politie blijft enorm gespannen en voor de politie is het moeilijk werken

Straathoekwerker Thomas Devos

Vlaams minister Benjamin Dalle: "We moeten jongeren een toekomstperspectief bieden"

Ook Vlaams minister van Jeugd en Brusselse Aangelegenheden Benjamin Dalle (CD&V) erkent dat de politie het niet gemakkelijk heeft. Al spreekt hij de uitspraken van Houssin wel tegen. "Het zou me echt verwonderen, ik kan mij moeilijk voorstellen dat er gezegd wordt dat de politie in bepaalde wijken niet mag komen."

"We moeten vooral een toekomstperspectief hebben voor die jongeren. En dat hangt samen met kansen, met een goede vorming. Ondanks de enorme inspanningen zit de jeugdwerkloosheid nog altijd boven de 20 procent. In Kuregem is zelfs nog altijd 1 op de 2 werkloos. Dat is fundamenteel het echte probleem." Nochtans, er zijn wel vacatures. "Maar de werkzoekenden zijn niet aangepast aan de jobs die er zijn."

We moeten vooral een toekomstperspectief hebben voor die jongeren, dat hangt samen met kansen, met een goede vorming

Vlaams minister van Jeugd en Brusselse Aangelegenheden Benjamin Dalle (CD&C)

Ook Dalle benadrukt dat de coronacrisis het allemaal niet evidenter maakt. Hij roept op om voldoende aandacht te hebben voor de perspectieven van jongeren. "Er moet ruimte zijn. De skateparken en speelpleintjes zijn gesloten, en dat is begrijpelijk. Maar hou er rekening mee wanneer een nieuwe beslissing moet genomen worden, wanneer het virus afneemt."

Hij wijst ook expliciet met de vinger naar Rudi Vervoort, de Brusselse minister-president (PS). "Hij blinkt uit in afwezigheid, hij staat er niet, gaat de dialoog niet aan. Ik verwacht leiderschap in Brussel."

Rudi Vervoort, de Brusselse minister-president, blinkt uit in afwezigheid. Hij staat er niet, gaat de dialoog niet aan. Ik verwacht leiderschap in Brussel

Vlaams minister van Jeugd en Brusselse Aangelegenheden Benjamin Dalle (CD&V)

Meest gelezen