Coronacrisis begint zwaar te wegen, Tele-Onthaal: "25% meer oproepen in april, eenzaamheidsvirus slaat hard toe"

De coronacrisis begint voor velen zwaar te wegen, en dat merken ze ook bij Tele-Onthaal. In april waren er 25 procent meer oproepen dan normaal, in maart was dat nog 16,6 procent. Vooral ouderen en alleenstaanden hebben het moeilijk. "De medische kant van het coronavirus is dan misschien wel zacht aan het afnemen, het eenzaamheidsvirus slaat hard toe."

Ons land is al acht weken op slot, en voor velen beginnen de coronamaatregelen te wegen op psychologisch vlak. Dat is ook te merken aan de cijfers van Tele-onthaal, sinds de start van de crisis is het aantal oproepen sterk gestegen. In maart waren er 16,6 procent meer oproepen dan gewoonlijk, in april zelfs 25,2 procent meer. Tele-Onthaal benadrukt dat de versoepeling op sociaal vlak "geen moment te vroeg komt". 

Opvallend is ook dat meer dan de helft van de bellers of chatters aangeeft dat het de eerste keer is dat ze zich naar Tele-Onthaal richten. Opnieuw bijna 10 procent méér dan gewoonlijk.

Wie zijn die oproepers nu?

Vooral 60-plussers en alleenstaanden blijken een grotere nood te hebben aan een gesprek met Tele-Onthaal. 30,4 procent van alle mensen die nu bellen, is ouder dan 60. In 2019 ging het voor die leeftijdscategorie om 19,3 procent.

"Eenzame momenten komen bij deze groep sterk aan: enerzijds door het wegvallen van de gewone activiteiten en anderzijds door het wegvallen van de sociale contacten. Er resten vaak weinig bezigheden, waardoor de eenzaamheid plots veel sterker om de hoek komt loeren." Bovendien verlopen sociale contacten nu veelal digitaal en vallen ouderen vaker uit de boot. 

Je kunt je behoorlijk eenzaam voelen als iemand ontbreekt op wie je kunt vertrouwen, op wie je kan terugvallen

Tele-Onthaal

Ook opvallend: maar liefst 55,63 procent van alle nieuwe oproepers is alleenstaand. "Je kunt je behoorlijk eenzaam voelen als iemand ontbreekt op wie je kunt vertrouwen, op wie je kan terugvallen." En niet alleen de eenzaamheid slaat toe, ook piekergedachten. 

"De coronastorm woedt over heel Vlaanderen: we zitten in dezelfde storm, maar niet in hetzelfde schuitje. Elk zit in zijn eigen boot. Voor ouderen en alleenstaanden is boven water blijven in deze storm vaak bijzonder moeilijk", klinkt het bij Tele-Onthaal. 

Voor ouderen en alleenstaanden is boven water blijven in deze storm vaak bijzonder moeilijk

Tele-Onthaal

De oproepen gaan - logischerwijs - dan ook in veel gevallen over eenzaamheid (bijna 20 procent). "Door de toenemende eenzaamheid na al die weken quarantaine zien we dat de lichamelijke en mentale uitputting toeneemt."

Hebt u nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen