Wandelen boomt in Limburg in deze coronatijd: 30 tot 42 procent meer wandelaars in natuurgebieden

Er is de voorbije weken veel meer gewandeld in Limburg dan een jaar geleden.  De regionale landschappen zien stijgingen van 30 tot 42 procent in een aantal natuurgebieden.  

We mochten met z'n allen de voorbije weken alleen maar wandelen en fietsen in eigen buurt. En dat hebben de Limburgers ook massaal gedaan. Eerder bleek dat al uit de fietscijfers. En nu ook uit de wandelcijfers van de drie regionale landschappen in Limburg.

Zo is er van half maart tot half april 30 tot 35 procent meer gewandeld dan vorig jaar in Bosland, de Wijers en Kempenbroek. Het weer is daarbij geen bepalende factor, want ook vorig jaar was het toen vrij mooi weer.

Het Nationaal Park Hoge Kempen is de uitschieter, met een stijging van 42 procent.  Johan Van Den Bosch van Regionaal landschap Kempen en Maasland legt uit hoe dat komt: "Daar waar de natuurgebieden grenzen aan dorpen en steden zie je een sterke stijging. En voor het nationaal park is dat dan ondermeer Genk:  elke Genkenaar heeft natuur op wandelafstand. En ook Maasmechelen en Lanaken zijn sterk verstedelijkte gebieden, waar je vanaf je voordeur het nationaal park in stapt. "

Het bewijst voor ons dat mensen nood hebben aan natuur in hun eigen buurt

Wat voorts opvalt is dat ook in kleinere en minder bekende natuurgebieden meer gewandeld wordt. Omdat mensen in hun eigen buurt moesten blijven, zijn ze die natuurgebieden die vlakbij liggen dus ook meer gaan opzoeken. 

De enige plekken waar minder wandelaars kwamen, zijn Bilzen, Borgloon en de Voerstreek. Dat zijn net gebieden die in het voorjaar veel toeristische wandelaars aantrekken. En die waren er dit jaar uiteraard niet.  Als we de toeristische hotspots als Alden Biesen en het doorkijkkerkje in Grootloon niet meetellen, is er ook in Haspengouw een stijging van het aantal wandelaars. 

Gedeputeerde van leefmilieu Bert Lambrechts (N-VA) beaamt dat de Limburgers de natuur in hun eigen buurt volop ontdekt hebben. "En dat komt uiteindelijk de gezondheid ten goede", besluit hij, "want wandelen in de natuur is één van de beste medicijnen."

 

Meest gelezen