Copyright Maskot

Antwerps schepen Fons Duchateau (N-VA): "Bezoek toelaten in woonzorgcentra wordt grote uitdaging"

Opnieuw bezoek toelaten in de 17 woonzorgcentra van het Zorgbedrijf Antwerpen wordt een grote uitdaging, volgens voorzitter en schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA). Er wordt onder meer overwogen om tenten te plaatsen. In alle centra samen verblijven zo'n 3000 bewoners. Vanaf 18 mei wordt bezoek weer toegelaten onder strenge voorwaarden.

Zorgbedrijf Antwerpen heeft 17 woonzorgcentra in de stad. In totaal zitten daar zo'n 3000 bewoners. Vanaf 18 mei mogen die weer beperkt bezoek ontvangen, maar dat wordt een hele uitdaging, denkt voorzitter en schepen voor Sociale Zaken Fons Duchateau.

Het bezoek zal ofwel buiten ontvangen worden, bijvoorbeeld in tenten, of in de cafetaria. Het is afhankelijk van de grootte van de ruimte en of er plexiglazen wanden kunnen geplaatst worden. "We hebben echt wel de ambitie om bezoek overal mogelijk te maken vanaf 18 mei", zegt Duchateau. "Al is er altijd een licht voorbehoud: stel dat er weer ergens een uitbraak zou zijn van corona, dan moeten we ons aanpassen."

Alleen op afspraak

De regel is, zoals in andere woonzorgcentra, één vaste bezoeker per bewoner, één bezoek per week en voor een half uur. Bezoekers moeten ook ook een stoffen mondmasker dragen. "En het allerbelangrijkste is dat je een afspraak moet maken", voegt Duchateau eraan toe, "om het logistiek allemaal de baas te kunnen. Loopt het goed, dan kunnen we het aantal bezoekjes of bezoekers per week opdrijven. Loopt het niet goed en loopt het aantal besmettingen weer op, dan zullen we moeten bijstellen."

In de zowat 3300 serviceflats van het Zorgbedrijf, was al één vaste bezoeker toegelaten. Dat wordt vanaf 18 mei uitgebreid tot één gezin. De bezoekers moeten dus onder hetzelfde dak wonen.

Meest gelezen