Videospeler inladen...

Zin en onzin van ontsmettingscabines: "Afstand tussen mensen en mondmaskers zullen een grotere rol blijven spelen"

In de stad Mekka in Saudi-Arabië moeten medewerkers van de heilige moskee voortaan door een ontsmettingscabine voor ze de moskee binnen mogen. Zo wil de regering een gevoel van veiligheid geven aan de gelovigen, wanneer die de moskee weer mogen bezoeken. Ook elders worden ontsmettingscabines ingezet. Maar zijn ze echt nuttig? 

Epidemioloog Pierre Van Damme vindt ontsmettingscabines niet echt nuttig. Hij vreest vooral dat zo'n cabine mensen een vals gevoel van veiligheid zal geven.

Van Damme heeft er begrip voor dat landen en bedrijven met de crisis creatief willen omgaan. Maar beweren dat het besmettingsgevaar hierdoor vermindert, dat is nog iets anders.

Hij probeert het nut van ontsmettingscabines te verduidelijken met volgende vergelijking: "Je hebt een seksueel overdraagbare infectie. Je deelt geen condooms uit, maar je wast iedereen van kop tot teen en dan mogen ze doen wat ze willen. Dit is eigenlijk net hetzelfde."

Volgens de epidemioloog zal afstand houden tussen mensen en het dragen van mondmaskers een grotere rol blijven spelen in de strijd tegen het coronavirus.

Videospeler inladen...

Meest gelezen