Borgerhoutse buren leren elkaar beter kennen door straatconcerten

Muziek verbindt ons meer dan ooit in de coronacrisis. Dat stelt Radio 2 vast in zijn bijzondere uitzending "Bedankt Beste Buren". In de Borgerhoutse straat van Radio 2-presentator Dennis van den Buijs blijken veel artiesten te wonen. "Ik woon hier al een paar jaar maar leer mijn buren dankzij de muziek pas echt kennen", zegt hij. 

"Het is ongelooflijk om te zien hoeveel muzikaal talent er in je eigen buurt blijkt te wonen", vertelt Radio 2-presentator Dennis van den Buijs. "Zoals zoveel mensen kwamen we elke avond rond acht uur op straat in Borgerhout om te klappen voor de zorg en daar is iets heel moois uit ontstaan. Het is allemaal begonnen toen onze buurjongens Rover en Zeger vanop hun balkon prachtig trombone en trompet speelden. Sindsdien hebben we in onze straat al voorleessessies gehad, een viool- en pianoconcert, een dameskoor, expo's van tekeningen achter de vensters en onlangs nog nostalgische plaatjes op een grammofoon uit de jaren '40. Ook hiphopper Halve Neuro woont om de hoek en kwam zijn corona-rapskills al een paar keer tonen. Het gaat echt alle kanten op, maar iedereen geniet en is dankbaar voor de zorg."

Musiceren zonder repetitie

"Door deze coronacrisis heb ik mijn buren echt veel beter leren kennen", zegt Dennis. "En ik moet schuldig pleiten. Ik speel gitaar in een nieuw opgericht coronabandje met buurman Niels aan de toetsen en Adil die zingt. Voor Adil is het extra intens omdat hij meedoet aan de ramadan. In deze coronatijden kunnen we ook niet repeteren. De eerste keer dat we onze setlist spelen is het dus meteen erop of eronder. Dat zowel Niels als Adil professionele muziekanten zijn en ik niet, helpt niet echt voor de zenuwen, maar ik amuseer me", zegt hij.

Dochter Anja Daems speelt trompet

Dat gevoel van verbondenheid door muziek is heel herkenbaar voor die andere Radio 2-presentator Anja Daems. "Seg Dennis, wij wonen niet zo ver van elkaar heb je mijn dochter nog niet gehoord", riposteert Anja. "Elke avond speelt zij trompet in onze straat om de helden van de zorg in de bloemetjes te zetten", vertelt Anja in "Bedankt Beste Buren" op Radio 2.

Meest gelezen