AFP or licensors

Betogers uit erg diverse hoeken protesteren tegen coronamaatregelen in Duitsland

In Duitsland groeit hier en daar verzet tegen de coronamaatregelen. In verschillende steden zijn mensen op straat gekomen om te betogen. Een van de grootste demonstraties -de zevende in evenveel weken al- vond plaats in Stuttgart, waar enkele duizenden betogers op de been waren. Ook in München waren er zeker 3.000. In Berlijn en Frankfurt kwamen honderden mensen bijeen.

In de meeste steden waren de demonstraties aangekondigd en goedgekeurd, maar het maximale aantal toegestane aanwezigen (enkele tientallen, wegens de maatregelen om afstand te houden) werd op de meeste plaatsen ruim overschreden.

In München had de politie toestemming gegeven voor een demonstratie met maximaal 80 aanwezigen. Met luidsprekers probeerden agenten aan te geven dat er veel te veel mensen waren, maar ingrijpen deden ze niet. De betogers stonden te dicht bij elkaar, maar gedroegen zich rustig.

Ook in Stuttgart (foto onder) kwamen meer demonstranten dan vooraf was toegestaan. Ook hier verliep de demonstratie vreedzaam. De politie moest mensen wel oproepen om voldoende afstand van elkaar te houden.

AFP or licensors

In de hoofdstad Berlijn werden zeker 30 mensen gearresteerd omdat ze zich niet aan de regels hielden om afstand van elkaar te houden. 

De demonstratie in Frankfurt was volgens de politie niet aangekondigd. Ook daar braken de ongeveer 500 aanwezigen de regels door dichtbij elkaar te staan. De politie wees de overtreders daarop, maar liet de demonstratie wel doorgaan.

De betogers kanten zich tegen de koers van de regering in de strijd tegen het coronavirus. Ze vinden de maatregelen buiten proportie en ongrondwettelijk. De tegenstanders zijn weliswaar van een heel divers pluimage: uiterst rechts én uiterst links, antivaxers (tegenstanders van vaccinaties), complotdenkers.

Versoepelen met de noodrem op

De komende dagen worden ook in Duitsland heel wat coronamaatregelen versoepeld. Maandag gaan alle winkels open en in een aantal deelstaten zelfs de restaurants en cafés. Maar de regering lost de maatregelen met de noodrem op. 

Ze bepaalde dat de maatregelen pas onder voorwaarden kunnen worden versoepeld. Als ergens meer dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners opduiken, dan moet dat gebied opnieuw in lockdown, tot het aantal besmettingen zeven dagen na elkaar onder de 50 ligt.

In drie gebieden zou dat nu het geval zijn: in Coesfeld in Noordrijn-Westfalen, waar 150 medewerkers van een vleesverwerkend bedrijf besmet zijn, Greiz in Thüringen en Rosenheim in het zuiden van Beieren. Die gebieden zullen dus niet kunnen meegenieten van de lossere maatregelen in hun deelstaat.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen