Britse regering zou reizigers twee weken in quarantaine zetten: nu al opschudding over mogelijke maatregel

In het Verenigd Koninkrijk wordt uitgekeken naar de toespraak die premier Boris Johnson vanavond zal geven, waarin hij wellicht een lichte versoepeling van de Britse lockdown zal aankondigen. Tegelijk zou de regering reizigers die in het land aankomen willen verplichten om twee weken in quarantaine te gaan. De maatregel is uitgelekt in de Britse pers en veroorzaakt nu al opschudding. 

Als de grenzen opnieuw opengaan, zouden reizigers die het Verenigd Koninkrijk binnenkomen volgens de Britse pers dus twee weken in quarantaine moeten. De maatregel zou gelden voor iedereen die met het vliegtuig, de boot of de trein het land binnenkomt. Enkel reizigers die uit Ierland komen, zouden worden vrijgesteld. 

Er zouden regelmatig controles komen op het adres dat de reiziger opgeeft als isolatieadres. Wie daar niet te vinden is, riskeert boetes van 1.000 pond tot zelfs een uitwijzing. Hoe de overheid zal toezien op het naleven van de zelfisolatie, is nog niet duidelijk.

De BBC vernam van regeringsbronnen en luchtvaartorganisatie Airlines UK dat de quarantaineregel eind mei in werking zou treden. Britse luchtvaartmaatschappijen hebben al gewaarschuwd dat de maatregel een vernietigend effect zal hebben op de luchtvaart.

Vijf alarmfases

Johnson zou de huidige opdracht van de regering, "Blijf thuis", laten vallen en ruilen voor de oproep om "waakzaam" te blijven. De regering wil dat de economie weer op gang komt en zal voorwaarden stellen om ondernemingen opnieuw te openen.

Volgens de BBC zal vanavond ook een nieuw waarschuwingssysteem worden gelanceerd waarmee de ontwikkeling van besmettingen snel in kaart moet worden gebracht. Het systeem is gebaseerd op alarmfases die eerder zijn ingevoerd om te waarschuwen tegen terrorisme en moet helpen om plaatselijk maatregelen te treffen tegen de verspreiding van het virus.

Net zoals bij terreuralarm zou het systeem draaien om vijf fasen, die elk een eigen kleur hebben. De rode, vijfde alarmfase is de gevaarlijkste. Op dit moment zou het land zich in fase vier bevinden. 

Meest gelezen