BELGA/MAETERLINCK

Burgemeester bedankt Dendermondenaars voor begrip rond uitstel van 10-jaarlijkse Ros Beiaardtraditie

De burgemeester van Dendermonde Piet Buyse (CD&V) heeft alle inwoners van zijn stad bedankt tijdens de 'Beste Buren'-actie van Radio 2. "We keken al 10 jaar uit naar de Ros Beiaardommegang op 24 mei 2020. Het doet pijn dat dat niet kan doorgaan, toch reageert iedereen begripvol. Chapeau voor alle Dendermondenaars!" 

De Ros Beiaardommegang wordt elke 10 jaar gevierd in Dendermonde. Ruim honderdduizend mensen komen dan samen in de stad om de parade van een reusachtig houten paard te bewonderen. In 2020 zou dat gebeuren op 24 mei, maar door de coronacrisis was de stad genoodzaakt de stoet uit te stellen. "We hebben alles met een jaar uitgesteld. Dat is uiteraard bijzonder jammer, maar het kan niet anders", vertelt burgemeester Piet Buyse. 

De traditie schrijft voor dat er vier broers op het paard zitten, de zogenaamde 'Vier Heemskinderen', en dat het paard gedragen wordt door pijnders. "Maar ook figuurlijk dragen Dendermondenaars dat paard: in ons hart en in onze ziel. In elke vezel van ons lijf. De verbondenheid die dat paard teweegbrengt is onbeschrijfelijk. En uitstel van die traditie... Dat is ongezien. Dat doet echt pijn."

"Daarom wil ik graag alle Dendermondenaars bedanken. Het is vandaag dag van de buren op Radio 2, maar de Ros Beiaardommegang... Dat is een dag van de buren in overdrive! Bij deze: bedankt voor het vele begrip dat ik heb mogen ontvangen. En ook voor de inspanningen die jullie leveren in deze moeilijke tijden. Chapeau voor de Dendermondenaar! En nu aftellen naar de Ros Beiaardommegang in 2021, nog 386 dagen te gaan!" aldus burgemeester Buyse.

kasto80

Meest gelezen