James Arthur Photography

Kans op 2e golf, maar contactopsporing moet 2e lockdown vermijden: bekijk de beste fragmenten uit "Het coronadebat"

De kans op een tweede besmettingsgolf later dit jaar is zeer reëel, zeker als we ons niet meer aan de maatregelen houden. Die waarschuwing was te horen in "Het coronadebat", een samenwerking van de VRT en VTM met de medische wereld. Komt er dan ook een tweede lockdown? Liever niet, zeggen zowel wetenschappers als politici, alle hoop vestigend op het systeem van contactopsporing. Bekijk hier de beste fragmenten uit het debat.

"Als we niets doen, komt er zeker een tweede en derde golf"

De angst voor een tweede golf van het coronavirus leeft bij de bevolking. Uit een publiekspoll van "Het coronadebat" blijkt dat 8 op de 10 ondervraagden daarvoor vrezen. Volgens epidemioloog Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) is zo'n tweede golf ook zeer waarschijnlijk als we ons niet meer aan de maatregelen houden. Zijn boodschap: ondanks de versoepelingen zullen we ons met zijn allen toch nog een hele tijd aan de andere maatregelen moeten houden, zoals voldoende afstand bewaren, onze contacten beperken, goede handhygiëne en mondmaskers dragen. En dat zolang er geen vaccin is.

Videospeler inladen...

Liever geen tweede lockdown: "Dan gaan we naar de crisis der crisissen"

De komende weken wordt de lockdown in ons land langzaam versoepeld. Het licht aan het eind van de tunnel lijkt in zicht, maar Van Damme waarschuwt dat we nog een hele tijd in "het nieuwe normaal" zullen moeten leven. Al willen zowel wetenschappers als politici liever geen tweede lockdown. Nu het systeem van de contactopsporing in werking kan treden en er meer getest kan worden, zullen we evolueren "van een lockdown over het hele land naar een plaatselijke lockdown", aldus Van Damme.

Ook viroloog Marc Van Ranst (UZ Leuven) beseft dat zo'n tweede lockdown "veel moeilijker zal zijn".

Videospeler inladen...

Ook hij vestigt zijn hoop op de bijkomende middelen die we nu hebben om het virus in te dijken, waardoor de tweede golf er mogelijk anders zal uitzien dan de lockdown die we de voorbije weken hebben moeten doorstaan.

Videospeler inladen...

In de bedrijfswereld zit men alvast niet te wachten op een tweede lockdown. "Dat moeten we vermijden, anders gaan veel bedrijven over de kop", zegt Pieter Timmermans  van het Verbond van Belgische Ondernemingen. "En iedereen zal daarom een inspanning moeten leveren." Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet een tweede lockdown liever niet gebeuren. "Dan gaan we naar de crisis der crisissen." Komt er een tweede golf, dan moeten via het systeem van de contactopsporing en het testen vooral de zieken in quarantaine geplaatst worden, benadrukt hij, en niet langer de hele - en dus ook gezonde - bevolking.

Videospeler inladen...

Ook Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, hoopt dat de economie niet opnieuw zo goed als volledig platgelegd moet worden, maar sluit niet uit dat sommige bedrijven in de toekomst wel opnieuw dicht zullen moeten gaan, als daar besmettingen opduiken.

Videospeler inladen...

Veerkrachtige bedrijven, maar ook gemiste kansen

Ondanks die gedeeltelijke lockdown in ons land, die onze economie een ferme klap heeft gegeven, is het niet al kommer en kwel. Zo merkt Timmermans van het VBO op dat onze bedrijven ook heel wat veerkracht hebben getoond, door bijvoorbeeld over te schakelen op het maken van andere producten.

Videospeler inladen...

Federaal minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) wijst er echter op dat ons land ook kansen gemist heeft. We hebben heel veel mensen in tijdelijke werkloosheid gezet, maar nagelaten hen een opleiding te geven, geeft hij aan. Steekt hij daaromtrent de hand in eigen boezem? "Laat mij zeggen: breed politiek de hand in eigen boezem, want de bevoegdheden zijn nogal verdeeld."

Videospeler inladen...

Hoe goed heeft ons land de eerste golf doorstaan?

Er zijn zeker zaken die we beter hadden kunnen doen, geeft federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) toe, maar de organisatie in de ziekenhuizen is volgens haar "in ons land wel subliem gelopen". "Ik ga me daar zelf niet voor op de borst kloppen, maar dat is te danken aan de inspanningen die de ziekenhuizen gedaan hebben."

Gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent en VUB) kijkt iets negatiever terug op de Belgische aanpak. "Als je kijkt naar de oversterfte, zijn we in Europa toch het derde meest getroffen land. De balans is toch wel dat ons land erg getroffen is."

Volgens infectiologe Erika Vlieghe (Universiteit Antwerpen) waren we enerzijds wel voorbereid in de ziekenhuizen, maar ze wijst er ook op dat dit virus heel onvoorspelbaar is en het daarom "zeer moeilijk is om ons voor te stellen wat volgende week gaat brengen".

Videospeler inladen...

Hoelang kunnen we dit nog volhouden? "Thuis blijven is simpel, nu wordt het nog moeilijker"

Misschien dacht u dat nu de versoepelingen van kracht worden, het ergste voorbij is en het leven weer zijn normale gangetje zal gaan. Niets is minder waar, waarschuwt De Block. "Dit virus gaat hier blijven. Nu komt misschien nog een veel moeilijker fase. Want iedereen thuis laten blijven, is simpel. Maar nu is het moeilijker om te weten wat mag en wat niet." De Block begrijpt dat mensen "foert zeggen", maar roept toch op "om te doen wat moet".

Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) waarschuwt dat het heel moeilijk zal zijn om dit virus kwijt te raken. En dus moeten we de maatregelen goed opvolgen, herhaalt ook hij. Ongebreidelde paniek is niet nodig, "maar een klein beetje angst voor het virus kan gezond zijn". Hij vergelijkt het met rijden in een auto.

Videospeler inladen...

De Block: "Nood aan 1 kapitein in plaats van 9"

De Belgische staatsstructuur maakt het opvolgen en indijken van de corona-epidemie in ons land extra moeilijk, herhaalde minister De Block nog eens. Er zijn maar liefst 9 ministers bevoegd voor volksgezondheid, gaf ze aan. "Ik denk dat we dat toch eens moeten herbekijken." Al vindt ze dat er al bij al goed samengewerkt is. "Maar er zou toch wel 1 kapitein op het schip moeten staan en geen 9. Want dan kan je je koers niet bepalen."

Videospeler inladen...

Koorzangers eerst vaccineren?

Tot slot nog deze opvallende uitspraak: "Misschien moeten we koorzangers eerst vaccineren als er een vaccin is." Aan het woord: Erika Vlieghe. Om een lang verhaal kort te maken: een kijker vroeg zich af of zangkoren nog een toekomst hebben, want zingen met een mondmasker gaat toch niet? Koren hebben zeker nog een toekomst, verzekert Vlieghe, die zelf overigens in een harmonie speelt. Maar samen zingen, zal nog even niet kunnen, zegt ze. "Voorlopig even de stem onderhouden in uw kot."

Maar waarom koorzangers eerst laten vaccineren? Gezondheidseconoom Lieven Annemans gaf de voorzet: in een koor zingen is goed voor de geestelijke gezondheid.

Videospeler inladen...

Herbekijk hier het integrale debat: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen