Europadag: EU-leiders roepen in uniek gezamenlijk filmpje op tot solidariteit, "in begin van crisis op de proef gesteld"

De 27 staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie roepen in een unieke gezamenlijke videoboodschap op tot meer solidariteit, om sterker uit de coronacrisis te geraken. Ze doen dat naar aanleiding van Europadag, die traditioneel op 9 mei wordt gevierd. Dit jaar is het een bijzondere Europadag, door de coronacrisis, maar ook wegens de 70e verjaardag van de Schumanverklaring.

Sinds 1985 wordt in de landen van de Europese Unie op 9 mei Europadag gevierd. Op die dag in 1950 legde de Franse minister Robert Schuman een verklaring af waarin hij een eerste aanzet gaf tot de vorming van een economische unie tussen verschillende Europese landen. Die mondde uit in de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS).

Dit jaar is dat dus exact 70 jaar geleden. Om dat te vieren, werd er onder meer een gigantische Europese boodschap op het Schumanplein in Brussel neergelegd, "als eerbetoon en dank aan zij die elke dag vechten om de coronacrisis te bestrijden". (De tekst gaat voort onder de foto.)

Die coronacrisis leidt er echter ook toe dat Europadag niet gevierd kan worden zoals de voorbije jaren. Normaal gooien de Europese instellingen op die dag de deuren open voor het grote publiek, waar elk jaar tienduizenden Europeanen op af komen, nu is dat niet mogelijk. Daarom werd een digitale Open Dag georganiseerd. Die bestond uit een aantal online-evenementen en -tentoonstellingen rond de thema's solidariteit en EU-actie om de pandemie en de economische gevolgen ervan het hoofd te bieden.

In het parlement gaf voorzitter David Sassoli ook het woord aan een aantal organisaties die in de frontlinie werken om de coronacrisis te bestrijden, onder de titel "De moed om te handelen: de les van Schuman 70 jaar later". En er vond ook een debat plaats dat online gevolgd kon worden.

De 27 staatshoofden en regeringsleiders van de EU spraken dan weer een videoboodschap in, waarin ze oproepen tot solidariteit om "sterker" uit de coronacrisis te geraken. In de video, net geen zes minuten lang, komt ook premier Sophie Wilmès aan bod. Zij wijst in de drie landstalen op de Belgische wapenspreuk: eendracht maakt macht.

Bekijk hier de bijdrage van premier Sophie Wilmès:

Oud-premier Charles Michel mag in het gezamenlijke filmpje als voorzitter van de Europese Raad van wal steken, door op te sommen wat Europa betekent: vrijheid, tolerantie, diversiteit... maar ook solidariteit en eenheid.

"Ons doel is dat Europa sterker uit de coronacrisis komt", zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel dan weer. Haar land neemt in juli het voorzitterschap van de EU over. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, erkende donderdag in een persbericht nog dat de Europese solidariteit "bij het begin van de crisis op de proef werd gesteld. Vervolgens zijn we elkaar beginnen helpen: de facto solidariteit. Die solidariteit moet zich verderzetten."

Bekijk hier het volledige filmpje met alle EU-leiders:

Meest gelezen