foto Guérillera

Franse verzetstrijdster Cécile Rol - Tanguy overleden, exact 75 jaar na WO2

Uitgerekend op 8 mei, precies 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is Cécile Rol - Tanguy overleden, een van de boegbeelden van het linkse verzet in Frankrijk. Ze was 101. President Macron bracht onmiddellijk hulde aan haar. Ze was nog maar 21 toen ze zich aansloot bij het verzet in Parijs, bij de bezetting van de Franse hoofdstad door nazi-Duitsland. Verscheidene keren riskeerde ze haar leven bij verzetsdaden.    

Ook haar man, Henri Rol - Tanguy was belangrijk in "la Résistance". Cécile schreef en verdeelde anti-Duitse pamfletten en trad op als verbindingsvrouw tussen het officiële Franse verzet en allerlei clandestiene groepen. Henri en Cécile moesten hun relatie verbergen en waren vaak actief onder valse namen. 

foto Film-documentaire.fr

Cécile Le Bihan, zoals ze bij geboorte heette, groeide op in een communistische familie. Van opleiding was ze typiste. Tijdens de Spaanse burgeroorlog verloofde ze zich met de communistische voorman Henri Tanguy. 

Dat het koppel 4 kinderen had, maakte een en ander nog ingewikkelder. Of niet, soms vervoerde Cécile wapens, munitie en geheime informatie in de kinderwagen. In augustus 1944 was haar man de leider van het officiële verzet. Zij hielp hem met de bouw van een ondergrondse schuilplaats in hartje Parijs.  

Op 19 augustus 1944, 5 dagen voor de bevrijding van de lichtstad, schreef en verspreidde ze nog een pamflet waarin ze de Parijzenaars opriep om de wapens op te nemen. Eind augustus was Cécile Rol - Tanguy de enige vrouw op de grote overwinningsreceptie van generaal Charles De Gaulle. 

Na de oorlog hield Cécile Rol - Tanguy nooit op om de belangrijke rol van vrouwen bij de bevrijding te belichten. Ze ontving alle hoge Franse onderscheidingen. Haar man Henri overleed al in 2002. 

foto TV5MONDE info

Meest gelezen