Het Berenhuis stond aan de wieg van de 'berenjacht': "We maken van een gewone wandeling een avontuur."

Achter heel wat ramen staan sinds een paar weken beren op de uitkijk. Ze wachten op kinderen die langswandelen en naar hen zwaaien. Het is een idee dat overgewaaid is uit Australië. En bij ons heeft het Berenhuis uit Heusden-Zolder het initatief een flinke duw in de rug gegeven. 

Het Berenhuis is een centrum waar kinderen op een eenvoudige manier kunst en taal aangereikt krijgen. Beren zijn er nooit ver weg.  "Ze kunnen verhalen zo eenvoudig brengen", zegt medewerker Gerlinde.  "Het idee om achter je raam een beer te zetten en kinderen op berenjacht te laten gaan, was helemaal op ons lijf geschreven. Het idee is simpel en je maakt van een eenvoudige wandeling door de straat een echt avontuur. En dat hebben kinderen zo nodig nu we in ons kot moeten blijven", weet Gerlinde. 

Berenjacht

Het is het boek “Wij gaan op berenjacht” van de Brit Michael Rosen dat de kiem zaaide voor deze actie. Een Australische moeder kreeg het boek in handen en deed een oproep op facebook.  Ironisch genoeg heeft de jeugdboekenschrijver zelf Corona gekregen. Zijn toestand is ondertussen wel stabiel. Rosen krijgt van over de hele wereld wensen voor een spoedig herstel. 

Het idee is simpel en je maakt van een eenvoudige wandeling door de straat een echt avontuur

Gerlinde Gilissen van Het Berenhuis

Omgekeerd tellen

"We zien veel mensen op hun wandeling selfies maken met de beren", zegt Gerlinde. "Met de ingestuurde foto's hebben we een zeildoek gemaakt, dat nuj aan onze gevel hangt", zegt Gerlinde trots. "De actie is trouwens zo'n succes dat sommige kinderen een omgekeerde wandeling maken. Ze tellen niet langer de beren achter de ramen, maar de ramen zonder beren.  Dat gaat immers sneller", lacht Gerlinde. 

Meest gelezen