Kleutermeester Tjeu uit Genk speelt elke avond trompet als dankjewel voor de zorgsector

In de Emiel Van Dorenlaan in Genk staan buurtbewoners elke avond om klokslag acht trouw op post. Want op dat moment baant Tjeu Martens zich toeterend op zijn trompet een weg naar buiten voor een ministraatconcert. “Ik doe dit al bijna acht weken lang”, steekt de kleutermeester van wal. “Met hoopgevende melodietjes wil ik iedereen die het nodig heeft een warm hart toedragen.”

Dat de coronacrisis de creativiteit bevordert, zien we overal rond ons. We verzinnen manieren om, ondanks de fysieke afstand, toch verbonden te zijn.  “Al keken de mensen in het begin wel vreemd op toen ik zomaar uit het niets begon te spelen”, lacht Tjeu. “Maar al snel kreeg ik de straat, en zelfs mensen die een eindje verder wonen, mee. Eigenlijk doe ik het als opstekertje voor al het zorgpersoneel, maar evengoed voor iedereen die zich thuis in duizend bochten wringt om zijn of haar werk goed te doen.” 

In acht weken tijd zijn er heel wat nummers de revue gepasseerd. "Zo heb ik een keer de Samsonrock gespeeld", vertelt de muzikant. "Zoals het liedje dat vraagt, zong ik voor, en zong heel straat vervolgens mee. Vorige week speelde ik the Last Post, terwijl een soldaat een militaire groet bracht. "

Eigenlijk doe ik het als opstekertje voor al het zorgpersoneel, maar evengoed voor iedereen die zich thuis in duizend bochten moet draaien om zijn of haar werk goed te doen.”

Buurjongen Jonas trompettert mee

Aan zijn proefstuk is de trompettist alvast niet toe. Hi j heeft al in verschillende bands gespeeld en in zijn school maakt meester Tjeu zijn kinderen blij met zijn deuntjes. Zijn buurjongen, kreeg destijds de smaak te pakken in de klas van meester Tjeu.  “Jonas speelt tegenwoordig elke avond met mij mee", zegt Tjeu "Nadat ik mijn liedje heb gespeeld, is het zijn beurt. Dankzij hem klinkt het applaus tegenwoordig dus dubbel zo hard!”

Het geklap en gejoel,  als de twee hun spel hebben afgerond, klinkt wel degelijk hartverwarmend. “De jongen is nog maar tien”, roept een enthousiaste  buurvrouw terwijl ze naar Jonas wijst. “Geweldig toch! We haasten ons elke avond om acht uur naar buiten.” Een andere dame laat weten speciaal van drie straten verder te komen. “De deuntjes zijn altijd zo aanstekelijk. Het is voor ons de ideale gelegenheid om een wandelingetje te maken en even halt te houden.“Dankzij het getrompetter van Tjeu en Jonas hebben we tenminste een reden om even naar buiten te komen", lacht een derde. " Het is het toppunt van onze dag!” 

Meest gelezen