Jean-Philippe (19) fietst 60 à 70 kilometer per dag om boodschappen te doen voor zijn buren in Kortrijk

Radio 2 bedankt vandaag buren die zich tijdens de coronacrisis van hun beste kant hebben laten zien. Jean-Philippe (19) uit Kortrijk is zo iemand. Elke dag zit hij op zijn fiets om boodschappen tot aan de deur te leveren bij de buren die het nodig hebben. "Ik ben er op een gegeven moment tot 12 uur per dag mee bezig geweest", zegt hij fier.

Sinds de mini-lockdown staan de buren van Jean-Philippe op de eerste plaats. Hij richtte midden maart een Facebook-groep op om mensen te kunnen helpen. "Die groep was een gigantisch succes", zegt hij. "Heel wat buren hadden nood aan boodschappen of een babbeltje. Ik heb onmiddellijk extra vrijwilligers gezocht, want dit kon ik duidelijk niet alleen aan. Maar zelfs met alle extra hulp ben ik op sommige dagen 10 tot 12 uur per dag bezig geweest met boodschappen doen en leveren. Nu spendeer ik nog 4 uur per dag aan de buren, omdat de vraag wat vermindert. Ik doe wel nog alles met de fiets, want een rijbewijs heb ik nog niet."

Tijdens de piekperiode fietste ik tot 70 kilometer per dag rond in mijn eigen stad om alle boodschappen te kunnen leveren

Jean-Philippe

"Mijn buren zijn erg dankbaar voor wat ik doe", zegt Jean-Philippe. "Ik kreeg al heel veel kaartjes ter bedanking, bijna 100. Daarnaast kreeg ik ook al cadeautjes: van flessen drank tot pralines."

"Ik ben heel blij dat ik dit kan doen", zegt hij. "Ondertussen leer ik mijn buren beter kennen en moeten zij hun "kot" niet uit. Mijn 95-jarige buurvrouw kan zich daardoor focussen op gezond blijven en deze crisis overleven."

Meest gelezen