Videospeler inladen...

Minister De Crem fluit Limburgse gouverneur terug: familie- of vriendenbezoek over grens nog niet toegelaten

Vanaf morgen mag een Belgisch gezin 4 personen thuis ontvangen. Maar een bezoek over de grens is voorlopig niet toegelaten. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem verduidelijkt. Daarmee fluit hij Limburgs gouverneur Michel Carlier voorlopig terug. De gouverneur zei eerder vanmorgen dat inwoners van de provincie Limburg morgen ook op bezoek mochten gaan bij familie of vrienden in Nederland. Maar dat is dus te vroeg gesproken, aldus minister De Crem. Ook professor Erika Vlieghe waarschuwt: "We hebben het gevoel dat alles ineens ontspant, we gaan daar toch nog wat op de rem moeten blijven zitten. Anders wordt de kans op een tweede golf te groot."

De versoepeling van de regels rond het bezoek is op dit moment niet grensoverschrijdend. Die duidelijke boodschap komt van het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter de Crem. 

Ik zie niet in waarom de sociale maatregel niet kan voor Nederlandse Limburgers in ons land

Michel Carlier, gouverneur Limburg

Vanmorgen zei de gouverneur van Limburg, Michel Carlier, nochtans het omgekeerde: voor hem mochten Limburgers vanaf morgen ook de grens over richting Nederland, om familie of vrienden te bezoeken. "Je mag de grens over in het kader van co-ouderschap, je mag de grens over om je partner te bezoeken en je mag de grens over om leveringen te doen", stelde Carlier  "ik zie niet in waarom een sociale maatregel ook niet kan voor de Nederlandse Limburgers die in ons land wonen." Maar Carlier had dus voor zijn beurt gesproken.

Alle begrip dat het een moeilijke periode is voor mensen met familie of vrienden over de grens, maar er is eerst een wetenschappelijk advies nodig

Erik Eenaerts, woordvoerder minister Binnenlandse Zaken De Crem

"De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat er eerst een advies van de wetenschappelijke experten die de exit voorbereiden nodig is", zegt woordvoerder van De Crem Erik Eenaerts. "De situatie in het buitenland is daarbij interessant. Ook de graad van verspreiding van het virus en de aanpak in die landen. Zo kunnen we een politieke beslissing nemen, gefundeerd op wetenschappelijk advies, met vooral een juiste inschatting van de mogelijke gevolgen. Het is een moeilijke periode voor iedereen met familie aan de andere kant van de grens. We hebben daarvoor alle begrip, maar voorlopig kunnen die verplaatsingen niet."

Het is nog niet duidelijk wanneer het advies van de wetenschappers hierover klaar zal zijn. "We kunnen niet garanderen of het advies vandaag komt. We kunnen niet vooruitlopen op de situatie of we al dan niet morgen over de grens familie of vrienden zouden kunnen bezoeken", aldus het kabinet De Crem.

Ook Erika Vlieghe, professor infectieziekten en voorzitter van de corona-expertengroep, waarschuwt voor een te snelle versoepeling van de maatregelen. "Het is gevaarlijk, het is echt geen goed idee. We hebben het gevoel dat alles ineens ontspant, we gaan daar toch nog wat op de rem moeten blijven zetten. Dat is niet fijn, maar te veel mensen die elkaar tegelijk zien is niet veilig. Het virus is nog onder ons, dus natuurlijk vergroot dat de kans op een snelle tweede golf, en dus ook de kans dat we alles moeten terugdraaien."

Bekijk de reportage aan de grens in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk het interview met professor infectieziekten Erika Vlieghe in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen