Brusselse winkels bereiden heropening voor, De Wever (N-VA): "Volgende quarantaine moet er een van zieken zijn"

Er zijn de voorbije 24 uur 76 nieuwe overlijdens gemeld, nog eens 76 mensen belandden in het ziekenhuis. De Belgische coronacijfers gaan dus nog steeds in dalende lijn. Maar zelfs bij een opflakkering van het coronavirus is een tweede lockdown geen optie, dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in "Het coronadebat". Intussen treffen de Belgische winkels voorbereidingen om maandag op een veilige manier terug open te gaan. In deze liveblog bundelen we voor u het meest recente coronanieuws.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Van dranghekken tot wandelparcours: Brusselse winkels bereiden zich voor op heropening

De stad Brussel heeft de veiligheidsmaatregelen verduidelijkt die de heropening van de winkels maandag zo vlekkeloos mogelijk moet laten verlopen. Zo staan in de drukke Nieuwstraat dranghekken opgesteld om twee wandelrichtingen te creëren, vertelde Brusselse burgemeester Philippe Close (PS). Op de grond voor de winkels zijn er markeringen aangebracht, om duidelijk aan te geven waar en op welke afstand mensen moeten aanschuiven.

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) wandelt door de "nieuwe" Nieuwstraat.

In het winkelcentrum City 2 in de Nieuwstraat zijn er nog meer ingrijpende maatregelen genomen. "Winkelende mensen worden bij het betreden van de galerij aangesproken en krijgen uitleg hoe alles in zijn werk gaat", legt de verantwoordelijke van een cosmeticawinkel uit. "De klanten zullen bijvoorbeeld geen gebruik mogen maken van de "testers" in de winkel. We zullen ook een parcours uitwerken, waardoor ze elkaar niet zullen kruisen."

"De winkels zijn goed georganiseerd, er zijn maatregelen genomen, zoals een beperkt aantal parkeerplaatsen in de parking, handgel aan de ingang. Ik denk dat we klaar zijn voor maandag", vertelt Dominique Michel, CEO van de handelsfederatie Comeos.

Een uitbaatster van een cosmeticazaak in winkelcentrum City 2 legt uit hoe haar winkel de coronamaatregelen zal toepassen.

Koning Filip zal morgenmiddag enkele van die Brusselse handelszaken die mogen heropenen bezoeken. Hij gaat langs in vier familiezaken: een boekenwinkel, een koffiebranderij, een kunstwinkel en een speelgoedwinkel. De koning wil daarmee zijn steun betuigen aan de winkeliers die financieel zwaar getroffen zijn door de coronamaatregelen.

De Wever: "De volgende quarantaine moet er een van de zieken zijn"

Moeten we bij een heropflakkering van het coronavirus een tweede lockdown overwegen? "Wat mij betreft niet", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in "Het corona debat". "Een quarantaine is normaal een afzondering van zieke mensen. Het is de eerste keer dat gezonde mensen worden opgehokt. Je ziet dat hoe langer dat duurt, dat zeker jongere mensen dat niet volhouden. Natuurlijk kon het niet anders, want we konden niet testen en tracken en tracen."

De volgende quarantaine zou er een van de zieken moeten zijn, zegt De Wever. "Er is een heel duidelijke waarschuwing gegeven dat wij monetair zo ver in niemandsland zijn. Als wij nog eens hetzelfde doen, zouden we wel eens naar de crisis der crisissen kunnen gaan."

Bekijk hieronder het fragment uit "Het corona debat":

Videospeler inladen...

Barack Obama heeft zware kritiek op de aanpak van de coronacrisis door president Trump

Het is niet de eerste keer dat de ex-president kritiek heeft op Trump. Hij roept zijn voormalige medewerkers op zich in te zetten voor de campage van Joe Biden, die het in november zal opnemen tegen Trump in de presidentsverkiezingen. 

Geen etentje op restaurant? Bestel eens een afhaalbrunch voor Moederdag

Een gezellig etentje op restaurant om Moederdag te vieren, dat zal dit jaar door de coronamaatregelen niet lukken. Taike Verdonck, eigenares van de kersverse Leuvense brunchbar Bar Blom, heeft de ideale oplossing gevonden: ze maakt tegen morgen zo'n tachtig brunchpakketten klaar om te verdelen aan haar nieuwe klanten.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Wordt de Champions League op 7 augustus hervat?

De voetbalorganisatie UEFA zou overwegen om de Champions League in augustus af te werken, en dat lijkt de voorzitter van de Franse voetbalploeg Lyon Jean-Michel Aulas nu te bevestigen. "Het Champions League-duel tussen Juventus en Lyon wordt op 7 augustus gespeeld achter gesloten deuren", vertelt hij in een radiointerview op de Franse zender RTL.

Lees hieronder meer:

Elke Duitse coronapatiënt besmet opnieuw meer dan één andere persoon

In Duitsland is het zogenaamde reproductiegetal van het coronavirus weer boven de kritische grens van 1 gestegen. Dat betekent dat elke patiënt nu gemiddeld opnieuw meer dan één andere persoon besmet. Dat heeft het Duitse Robert Koch Institut (RKI) meegedeeld.

Volgens de laatste schattingen ligt het reproductiegetal, dat is de mate waarin zieke personen iemand anders besmetten, nu op 1,10. Virologen gaan ervan uit dat de waarde onder 1 moet blijven, om de uitbraak van het nieuwe coronavirus geleidelijk aan onder controle te brengen.

De voorbije dagen kwam er vanuit Duitsland bemoedigend nieuws over het indijken van de epidemie. Veel lockdownmaaatregelen zijn er ook versoepeld. Woensdag stond het reproductiegetal volgens het RKI nog op 0,65, maar sindsdien zou het langzaamaan gestegen zijn. Het instituut benadrukt wel dat die ontwikkeling niet betekent dat het aantal infecties opnieuw stijgt, dat is nog te vroeg om te zien. In Duitsland zijn er voorlopig 7.434 doden door het coronavirus. Er zijn bijna 170.000 besmettingen geregistreerd.

Maaltijd- en andere cheques 6 maanden langer geldig

Verschillende vouchers, zoals elektronische maaltijdcheques, ecocheques en geschenkcheques, zullen minstens 6 maanden langer geldig zijn. Dat heeft de federale regering vandaag tijdens de ministerraad beslist.

"Door de coronamaatregelen kunnen mensen hun cheques niet besteden. Het is dus logisch dat we de geldigheid van de cheques verlengen. Dat is goed voor zowel de consument als de handelaars, de horeca en de sport- en cultuursector", aldus federaal minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD).

Deze uitbreiding zal voorkomen dat burgers cheques verliezen die ze de laatste tijd niet hebben kunnen gebruiken

Nathalie Muylle (CD&V), federaal minister van Werk

"Deze uitbreiding zal voorkomen dat burgers cheques verliezen die ze de laatste tijd niet hebben kunnen gebruiken. De cheques maken deel uit van het loonpakket en werknemers rekenen er dan ook op dat ze die kunnen gebruiken", voegde minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) eraan toe. De Block en Muylle benadrukken dat ze met de beslissing het advies van de Nationale Arbeidsraad hebben gevolgd.

Concreet wordt de geldigheidsduur van de cheques die tussen 1 maart en 30 juni 2020 zouden vervallen, met 6 maanden verlengd. De geldigheidsduur van de sport- en cultuurcheques wordt verlengd tot 31 december 2020. Een verdere uitbreiding van de vouchers is mogelijk, "afhankelijk van hoe de situatie verder ontwikkelt", gaven de twee ministers aan.

Plantentuin Meise opnieuw open voor (beperkt) bezoek

De plantentuin van Meise werd eind maart gesloten, maar er waren zoveel vragen dat de tuin weer open gaat, met beperkingen weliswaar. Alleen wie in de buurt woont, mag in een bepaald tijdslot komen wandelen, en reservatie is verplicht. Er zijn ook twee wandelroutes uitgetekend, die wandelaars verplicht moeten volgen. De gebouwen, de serre en het kasteel blijven wel nog dicht. 

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Naar de opticien op maandag? "Mensen mogen brillen niet meer zelf uit rekken nemen"

Vanaf maandag mogen ook opticiens weer klanten ontvangen. Alleen zal brillen passen niet meer op dezelfde manier kunnen gebeuren als voor de coronacrisis. "Mensen mogen niet meer de brillen zelf uit de rekken nemen, dat wordt gedaan door de opticien zelf", zegt voorzitter van de beroepsvereniging van opticiens Serge Bruninx. "Na het passen worden de brillen apart gehouden en ontsmet in een andere ruimte."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Italiaanse regering werkt aan hulppakket van 55 miljard euro

De Italiaanse regering wil op korte termijn een nieuw hulppakket van ongeveer 55 miljard euro voorstellen, om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Volgens Italiaanse media sleutelen premier Giuseppe Conte en zijn ministers tijdens het weekend aan de details. Er zitten steunmaatregelen in de pijplijn voor zwaar getroffen takken van de economie zoals toerisme, landbouw en cultuur. Ook het gezondheidssysteem zou een duw in de rug krijgen.

Volgens de krant Corriere della Sera telt het wetsontwerp van de regering meer dan 760 bladzijden. Behoorlijk lijvig, en daarom zou het hulppakket pas begin volgende week uit de doeken worden gedaan.

Vorige maand al kondigde Conte een hulppakket van "niet minder dan 50 miljard euro" aan. Sindsdien zijn de economische vooruitzichten er niet rooskleuriger op geworden. De Europese Unie voorspelt voor dit jaar een krimp van de Italiaanse economie met 9,5 procent. Midden maart lanceerde de regering in Rome nog een hulppakket ter waarde van 25 miljard euro.

Meest gelezen