Brugse dolfijn Puck viert 54e (!) verjaardag en is daarmee oudste dolfijn van alle dierenparken in Europa

Deze maand vieren ze in het dolfinarium in Brugge de 54e verjaardag van dolfijn Puck. Zij wordt daarmee de oudste dolfijn van alle dierenparken in Europa, de Verenigde Staten én Canada.

"Het is een heel bijzondere verjaardag", zegt verzorger Sander Van Der Heul. "Zij is de oudste dolfijn van Europa, de Verenigde Staten en Canada. Dat zijn werelddelen waarvan we weten hoe oud de dolfijnen binnen een fokprogramma zijn. 54 jaar is een hele mooie leeftijd voor een dolfijn."

"De oudste dolfijn ooit in een dierenpark was 61. Nelly heette het dier. Zij leefde in Florida, in de Verenigde Staten. Als we haar leeftijd vergelijken met de leeftijd van dolfijnen die in de vrije natuur leven, dan ligt de leeftijd van Nelly veel hoger. Dolfijnen in de vrije natuur worden maximaal 35 jaar oud. Dat verschil is er, omdat er in de natuur veel meer bedreigingen zijn. De grootste bedreiging is natuurlijk de plastic soep."

Grote vistaart

"Puck is al 3 keer mama geworden. 2 van haar nakomelingen leven nog steeds in het dolfinarium in Brugge. Puck is ondertussen ook al oma geworden en is nog steeds de leider van de groep. Dolfijnen hebben altijd 1 dominant vrouwtje dat de leiding neemt. Puck doet zeker niet onder voor haar soortgenoten. Voor haar speciale verjaardag krijgt ze een grote vistaart met ijs en gelatine erin."

Meest gelezen