Videospeler inladen...

Rock 'n' roll-pionier Little Richard is overleden, herontdek zijn grootste hits

De Amerikaanse rock 'n' roll-reus Little Richard is overleden. Dat heeft zijn familie laten weten aan het muziekblad Rolling Stone. Hij was 87 jaar. Richards, vaak in één adem genoemd met andere rocklegendes als Chuck Berry, Buddy Holly en Elvis Presley, was bekend van zijn uitbundige pianospel en zijn opvallende vocale uithalen. Zijn grootste hit was "Tutti Frutti".

Little Richard, in de jaren 50 een van de grondleggers van de rock-n'-roll, is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de zoon van de muzikant, Danny Penniman, aan het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone laten weten. De oorzaak van zijn dood is nog onbekend.

Little Richard liet het eerst van zich horen met "Tutti Frutti" in 1956. Dat nummer werd zijn grootste hit. In de drie jaar daarop volgde een reeks mega-successen, onder meer "Long Tall Sally", "Rip It Up", "Lucille" en "Good Golly Miss Molly". Hij noemde zichzelf de architect van de rock 'n' roll. 

Na de jaren 50 bleef zijn invloed nog jaren doorwerken. Onder meer The Beatles gaven meermaals aan sterk beïnvloed te zijn door de Amerikaan. Behalve The Beatles coverden ook The Kinks, Creedence Clearwater Revival en Elvis Costello nummers van Little Richard. U ziet hem hieronder met "Long tall Sally" en het aanstekelijke "Tutti Frutti".  

Grote voorbeeld van Jimi Hendrix, Tina Turner en Prince

Het belang van Little Richard kan moeilijk worden overschat. Hij kreeg als eerste populaire artiest blank en zwart samen aan het shaken tijdens zijn vaak uitzinnige concerten. 

Richard hechtte veel belang aan zijn imago en voorkomen. Zijn outfits en muziek, en zijn haarsnit, waren vaak erg excentriek en ronduit decadent. Samen met de provocerende heupbewegingen van Elvis Presley verhoogde hij de graad van erotiek in de rock. Zijn muziek en imago hadden een grote invloed op andere rockgoden, in de eerste plaats Jimi Hendrix die een tijd in zijn begeleidingsband speelde. Tina Turner zou je met wat goede wil een vrouwelijke Little Richard kunnen noemen. Prince modelleerde zich helemaal naar zijn grote voorbeeld. En zelfs Michael Jackson zou er zonder Richard anders uitzien en klinken. Mohammed Ali was een fan, blijkt uit deze opname van "Good Golly Miss Molly"

Sex, drugs, rock 'n roll en God

Het leven van Richard Penniman was er een van extremen. Hij was altijd erg gelovig, zong ook in een gospelkoor en trad zelfs op als predikant. Soms noemde hij zichzelf een verschrikkelijke zondaar en verwierp hij na een persoonlijke tussenkomst van God zijn muziek en levenswijze, om er later weer helemaal in op te gaan. Op relatief hoge leeftijd outte hij zich nog als homoseksueel, hoewel hij getrouwd was en kinderen had. Dat de showbusiness een kleurrijke figuur verliest, is een fors understatement. Hoedanook, de wereld dankt aan de kleine flamboyante Little Richard een pak feel good-levensvreugde. Oordeel zelf met "Lucille"

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Noot van de redactie:

In het oorspronkelijke artikel stond de volgende tekst: "Het belang van Little Richard kan moeilijk worden overschat. Samen met Chuck Berry bracht hij de oorspronkelijke blanke rock ‘n roll ook naar een zwart publiek.” 

Onze redactie heeft de tekst later aangepast, omdat het overduidelijk is dat de rock 'n roll schatplichtig is aan zwarte muzikanten die blanke artiesten zoals Elvis Presley zwaar hebben beïnvloed.

Meest gelezen