Videospeler inladen...

Een tijger kreeg hem niet klein, corona wel: Roy (75), van het illusionistenduo "Siegfried & Roy", is overleden

De Duitse leeuwentemmer en illusionist Roy Horn, bekend van het duo "Siegfried & Roy", is overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Siegfried en Roy werden wereldberoemd door hun extravagante shows met zeldzame witte tijgers en leeuwen. Horn is 75 jaar geworden, hij overleed in de Amerikaanse stad Las Vegas. Zijn partner Siegfried reageert verslagen: "Ik ben mijn beste vriend verloren."

Roy Horn (°1944) en Siegfried Fischbacher (°1939) groeiden allebei op in Duitsland en leerden elkaar eind jaren 50 kennen toen ze aan de slag gingen op een Duits cruiseschip, Roy als steward, Siegfried als goochelaar. Siegfried vroeg Roy om hem eens te assisteren tijdens een van zijn shows. En zo ontstond 's werelds allicht beroemdste illusionistenduo.

Een vriend van Roys ouders was de oprichter van de dierentuin in Bremen, en daardoor was Roy van kinds af aan gefascineerd door exotische dieren. Hij had zelfs een jachtluipaard, Chico, als huisdier, dat hij mee op het schip gebracht had. Roy kwam op het idee Chico mee te laten optreden in de shows, maar dat leidde tot hun ontslag. Maar hun naam was intussen al gemaakt en het duo kon aan de slag op Amerikaanse cruiseschepen.

(tekst gaat voort onder de foto)

Roy met een van zijn exotische dieren (foto uit 1986).
usage worldwide

Magie, illusie en zeldzame witte tijgers

Na succesvolle optredens in het Europese nachtclubcircuit kwamen Siegfried en Roy uiteindelijk in de Verenigde Staten terecht. In 1967 traden ze voor het eerst op in de Amerikaanse stad Las Vegas. "Siegfried & Roy" werden een instituut en braken records voor de langstlopende act in de gok- en entertainmentstad.

In 1989 verhuisden Siegfried en Roy met hun act naar "The Mirage", op dat moment het grootste theater in Las Vegas. Ze trokken jarenlang volle zalen met hun shows, waarin ze magie en illusie combineerden met circusacts en optredens met zeldzame witte leeuwen en tijgers. In 2000 sloot het duo, toen respectievelijk 61 jaar (Siegfried) en 55 jaar (Roy), een levenslang contract af met "The Mirage".

(tekst gaat voort onder de foto)

Siegfried & Roy tijdens een show in Las Vegas in 1996.
AP1996

Tijgerbeet op 59e verjaardag

Aan de shows kwam abrupt een einde toen Roy op 3 oktober 2003, uitgerekend op zijn 59e verjaardag, tijdens een show gebeten werd door Mantecore, een van hun witte tijgers. Roy raakte levensgevaarlijk gewond en moest maandenlang revalideren. Hij leerde nog wel om deels zelfstandig te spreken en te lopen, maar zou nooit meer helemaal de oude worden.

Siegfried en Roy gaven ook nooit meer de shows van weleer, al maakte Roy wel eens zijn opwachting tijdens enkele schaarse optredens in het openbaar, met ondersteuning van Siegfried. In 2010 ging het duo officieel met pensioen.

Mantecore is een geweldig dier. Zorg ervoor dat hem niks overkomt.

Roy Horn, vlak nadat tijger Mantecore hem levensgevaarlijk verwond had.

Siegfried en Roy hebben Mantecore, de tijger die Roy toegetakeld heeft, overigens nooit iets kwalijk genomen. Onderweg naar het ziekenhuis zou Roy nog gezegd hebben: "Mantecore is een geweldig dier. Zorg ervoor dat hem niks overkomt."

Ze namen ook later de verdediging van het dier op zich. In interviews vertelde Siegfried dat Roy viel tijdens het optreden en dat Mantecore hem wilde beschermen door hem bij zijn nekvel op te pakken en van het podium af te slepen. Roy trad hem bij, volgens hem heeft de tijger zijn leven gered door hem van het podium te slepen, nadat hij een beroerte gekregen had.

De tijger werd ook niet afgemaakt, het dier stierf in 2014, op 17-jarige leeftijd.

(tekst gaat voort onder de foto)

Siegfried (links) en Roy (rechts) in 2014.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Geen Siegfried zonder Roy"

Vorige week werd Roy opgenomen in het ziekenhuis in Las Vegas met een coronabesmetting. Daaraan is hij gisteren op 75-jarige leeftijd overleden. "Roy was zijn leven lang een vechter, ook in zijn laatste dagen" reageert Siegfried. "De wereld is een van de grote goochelaars kwijtgeraakt, maar ik ben mijn beste vriend kwijt. Vanaf het moment dat we elkaar troffen, wist ik dat Roy en ik de wereld zouden veranderen. Er is geen Siegfried zonder Roy en geen Roy zonder Siegfried."

Bekijk Siegfried en Roy aan het werk in hun shows:

Videospeler inladen...

Meest gelezen