Rusland herdenkt einde WO II zonder traditionele parade: "Onoverwinnelijk zolang we verenigd zijn"

Rusland herdenkt vandaag de 75e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Door de coronacrisis zijn de plechtigheden een stuk soberder dan gewoonlijk. In een korte toespraak maakte president Vladimir Poetin geen expliciete verwijzing naar de coronacrisis. Wel zei hij dat een verenigd Rusland "onoverwinnelijk" is. 

75 jaar geleden, op 8 mei 1945, gaf nazi-Duitsland zich over en kon de vrede terugkeren in Europa, na ruim vijf jaar geweld. Gisteren werd dat herdacht in verschillende landen, maar in Rusland is de herdenking pas vandaag, want door het tijdsverschil viel de Duitse overgave daar op 9 mei.

9 mei is een van de belangrijkste feestdagen van het jaar in Rusland.  

Normaal gezien wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog en de triomf van het voormalige Sovjetleger luisterrijk herdacht, met een grootse militaire parade op het Rode Plein in Moskou en massaal veel volk in de straten en voor de televisie.

Dit jaar, precies op de 75e verjaardag, had dat zéker zo moeten zijn. Maar de uitbraak van de corona-pandemie heeft er dus anders over beslist.

Vliegshow

De militaire parade werd geschrapt, alleen de vliegshow van de Russische luchtmacht bleef behouden. Tientallen vliegtuigen en helikopters vlogen vanmorgen boven de hoofdstad Moskou en tekenden de Russische vlag in de lucht. Vanavond staat er nog vuurwerk op het programma.

AFP or licensors

Tijdens een sobere plechtigheid onder een lichte regen legde president Vladimir Poetin bloemen neer bij het graf van de Onbekende Soldaat. "We betuigen eer aan het eewige offer van de Sovjetbevolking", zei hij, verwijzend naar de 20 miljoen Russen die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam.

"We weten en geloven dat we onoverwinnelijk zijn zolang we verenigd zijn."

Een expliciete verwijzing naar het coronavirus maakte hij niet. Rusland laat de laatste dagen hoge aantallen nieuwe besmettingen noteren. De voorbije 24 uur werden voor de zevende dag op rij meer dan 10.000 nieuwe gevallen vastgesteld, wat het totale aantal op bijna 200.000 brengt. Moskou, de grootste Russische coronahaard, is goed voor meer dan de helft van de besmettingen en ruim 1.000 overlijdens. Het dodental ligt met 1.827 overlijdens dan weer opvallend laag. 

Volgens Moskou is de continue toename van nieuwe gevallen te wijten aan de vermenigvuldiging van het aantal tests, niet aan een versnelling van de epidemie. Dat moet ook verklaren waarom de mortaliteit zo laag blijft. Toch wordt getwijfeld aan die interpretatie en de echtheid van de mortaliteitsstatistieken.

AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen