AFP or licensors

Slovenen protesteren -te voet, maar vooral op de fiets- tegen hun regering

In de Sloveense hoofdstad Ljubljana zijn duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de regering. Ze verwijten dat die de coronacrisis misbruikt om de vrijheden in te perken. De meeste manifestanten betoogden op de fiets, omdat ze zo makkelijker de afstandsmaatregelen in acht konden nemen. 

Het protest werd georganiseerd door Protestival, een bugerbeweging die wordt gesteund door enkele oppositiepartijen, waaronder die van oud-premier Marjan Sarec die in februari ontslag nam vanwege wrijvingen binnen zijn vijfpartijencoalitie. Dat maakte de weg vrij voor de huidige nationalistische premier Janez Jansa. Zijn politieke koers lijkt op die van zijn Hongaarse collega Viktor Orban, met wie hij een autoritaire regeerstijl en een streng asielbeleid deelt.

De betogers verwijten Jansa dat hij de coronacrisis misbruikt om bestaande vrijheden in te perken en uit te hollen, de politie meer macht te geven, haat jegens migranten aan te wakkeren en persoonlijke vetes met journalisten uit te vechten. 

 "Terwijl onze maatschappij met solidariteit op de epidemie reageert, legt de regering onder het mom van strijd tegen het virus buitengewone maatregelen op en vermindert ze onze vrijheden, " zegt Protestival.

AFP or licensors

EU-lidstaat Slovenië, met een bevolking van 2 miljoen mensen, heeft tot nu toe 1.450 gevallen van het coronavirus en 100 sterfgevallen geregistreerd. Kort na de regeringsovername legde de vierpartijencoalitie van Jansa strenge antivirusmaatregelen op, waaronder een maandenlange lockdown, het sluiten van de grenzen en een reisverbod. 

Intussen zijn sommige maatregelen alweer versoepeld.

Internationale organisaties, zoals de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), uitten al bezorgdheid over het feit dat de regering de buitengewone situatie zou kunnen gebruiken om druk uit te oefenen op kritische media, die melding hadden gemaakt van vermeende corruptie en wangedrag bij de aanschaf van beschermende uitrusting en medische apparatuur.

AFP or licensors

Meest gelezen