Videospeler inladen...

Armoede dreigt voor veel Italianen: "Zeker 700.000 kinderen krijgen te weinig eten"

In Italië worden de financiële gevolgen van de coronacrisis nijpend voor veel gezinnen.  Volgens La Coldiretti, de Italiaanse Boerenbond, krijgen zeker 700.000 Italiaanse kinderen elke dag te weinig eten. Vooral het armere zuiden is zwaar getroffen, maar ook in het rijkere noorden moeten meer mensen aankloppen bij liefdadigheidsorganisaties, kon onze ploeg in Padua vaststellen. 

Naar aanleiding van Moederdag vraagt de Italiaanse boerenorganisatie La Coldiretti aandacht voor de moeilijkheden van veel gezinnen tijdens de coronacrisis. Volgens de bond moeten vandaag zeker 700.000 kinderen in Italië geholpen worden om melk of gezonde voeding te krijgen. 

Normaal gesproken krijgen zij een warme maaltijd op school, zegt de organisatie, maar nu de scholen al sinds maart dicht zijn en pas in september weer opengaan, wordt de situatie in veel gezinnen nijpend. 

"Vooral voor kinderen van mensen die hun inkomsten zijn kwijtgeraakt, is de situatie nu kritiek", zegt de voorzitter van La Coldiretti. "Eigenaars van kleine winkels, seizoensarbeiders, tijdelijke werknemers en ambachtslieden hebben nu nauwelijks nog inkomsten."

De problemen zijn het grootst in het zuiden van Italië, waar een heel aantal mensen werkt in de schaduweconomie. Wie niet officieel geregistreerd is als werknemer, kan nu geen beroep doen op uitkeringen of premies van de overheid. 

La Coldiretti wijst ook op de stijging van prijzen van eten. Fruit is zeker 8,4 procent duurder geworden, groenten zijn 5 procent duurder en de prijs van vlees is 3,4 procent gestegen. Volgens de organisatie zijn de prijzen hoger omdat veel afnemers, zoals restaurants, gesloten zijn.

Solidariteitsacties

De Italiaanse regering stelde vorige maand 4,7 miljard euro ter beschikking van mensen in nood. Het grootste deel daarvan, 4,3 miljard euro, is een voorschot op het bedrag dat de centrale overheid elk jaar overmaakt aan de gemeentes. De rest komt er bovenop en moet door de burgemeesters in de vorm van supermarktbonnen worden uitgedeeld aan de meest behoeftigen. 

Voedselbonnen ter waarde van 71.000 euro, en dat in een van de rijkste steden van Noord-Italië

De crisis leidt ook tot veel solidariteitsacties. 39 procent van de Italianen doneert geld of voedselpakketten zodat het kan worden verdeeld onder mensen die het nodig hebben.

Padua, de stad van zo'n 210.000 inwoners in de Noord-Italiaanse regio Veneto waar onze VRT-ploeg nu aanwezig is, deelde vorige maand 1 miljoen euro aan voedselbonnen uit, een recordbedrag, aan de meest kwetsbare inwoners.

"Vandaag helpen we zo'n 445 gezinnen, toch wel een indrukwekkend aantal, met voedselbonnen ter waarde van bijna 71.000 euro, alleen voor eten dus", zegt een vrijwilliger met wie de ploeg op stap was. "En dat in een van de rijkste steden van Noord-Italië."

Bekijk hier het verslag van onze ploeg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen