Videospeler inladen...

Nieuwe coronabesmettingen duiken op in China en Zuid-Korea: "Het is niet voorbij voor het voorbij is"

Morgen worden in veel Europese landen de coronamaatregelen versoepeld. Met de nodige voorzichtigheid en waakzaamheid, want experten zijn beducht voor een tweede besmettingsgolf. Alert zijn blijft de boodschap, zo blijkt ook in Azië. Daar is de piek van de epidemie al even achter de rug, maar in China en Zuid-Korea zijn dit weekend toch weer nieuwe besmettingen opgedoken. "Het is niet voorbij voor het voorbij is", waarschuwde de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in een televisietoespraak.  

Vijf maanden is het intussen geleden dat het nieuwe coronavirus voor het eerst opdook in Wuhan, een metropool met 11 miljoen inwoners in het midden van China. De stad kreeg draconische quarantaineregels opgelegd, die pas vorige maand werden versoepeld.

AFP or licensors

Sinds 3 april werden er geen besmettingen meer geregistreerd in Wuhan, maar dit weekend is, na meer dan maand, toch een nieuw geval gemeld.

Het gaat om een 89-jarige man uit een residentiële wijk die niet als risicovol gezien werd. De man had sinds het Chinese nieuwjaar eind januari zijn buurt niet verlaten en zou geen symptomen hebben vertoond.  

Daarnaast werd ook een besmettingshaard ontdekt in de stad Shulan, in de noordoostelijke provincie Jilin, niet ver van de grens met Noord-Korea. Daar werden gisteren 11 nieuwe gevallen geregistreerd. Het gaat vooral om familieleden van een vrouw die eind vorige week positief had getest.

De overheid van Jilin bestempelt Shulan nu als een stad met "hoog risico", terwijl dat enkele dagen voordien, voor het eerste geval werd geregistreerd, nog "laag" was.  In Shulan zijn intussen lockdownmaatregelen van kracht.

Ook Zuid-Korea ziet sterkste toename in vier weken

Ook Zuid-Korea heeft dit weekend het hoogste aantal nieuwe besmettingen in vier weken opgetekend. Vandaag ging het om 34 nieuwe gevallen. 

In een toespraak van president Moon Jae-in naar aanleiding van de derde verjaardag van zijn aantreden, riep hij op tot waakzaamheid. "Het is niet voorbij voor het voorbij is", waarschuwde hij.

Tegelijk probeerde hij de Zuid-Koreanen gerust te stellen. Er is geen reden om "uit angst te blijven stilstaan". 

AFP or licensors

De gezondheidsdiensten in Zuid-Korea zijn vooral bezorgd over een reeks besmettingen die veroorzaakt is door een man die vorig weekend verschillende bars en nachtclubs bezocht in een uitgaanswijk in de hoofdstad Seoel. De man testte later positief op het coronavirus. Al zeker 15 besmettingen konden tot hem worden teruggeleid. 

Stigma van "superverspreider"

De man wordt in de Zuid-Koreaanse pers vergeleken met de persoon die bij het begin van de epidemie "patient 31" werd genoemd, een lid van de christelijke sekte die (ongewild) tal van anderen met het coronavirus besmette en als een "superverspreider" werd betiteld.

De naam krijgen een "superverspreider" te zijn is zo al stigmatiserend, maar in het geval van deze man zou het stigma des te groter kunnen zijn omdat een aantal van de bars die hij bezocht  LGBT (Lesbienne, Gay, Biseksueel, Transgender)-clubs waren.  "In homofoob Zuid-Korea bestaat de kans dat sommige mensen die met de man contact hadden schroom zullen voelen om zich te laten testen", zegt de Zuid-Koreaanse BBC-correspondent.

De burgemeester van Seoel beval gisteren hoe dan ook om alle 2.100 clubs, bars en andere uitgaansgelegenheden in de stad tijdelijk te sluiten. Hij zal de sluiting handhaven tot hij van oordeel is dat het risico op nieuwe besmettingen voldoende is gedaald.

Zuid-Korea was het land dat na China het eerst werd getroffen door het coronavirus. Toch slaagde het land erin de verspreiding van het virus efficiënt in te dammen zonder draconische maatregelen te nemen. Zuid-Korea zette daarbij onder meer in op uitgebreid testen.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen