1722 actief, maar mogelijk word je doorverwezen naar digitaal loket: "Noodcentrales vrijhouden voor corona-oproepen"

Het KMI waarschuwt voor felle regen- en onweersbuien in de loop van de dag. Binnenlandse Zaken activeert daarom tijdelijk het nummer 1722. Nieuw is dat wie naar 1722 belt, vanaf nu eerst zijn of haar postcode moet ingeven. In enkele regio's zullen bellers daarna een boodschap horen die hen doorverwijst naar het digitale loket van de brandweer. Een gevolg van de coronacrisis.

Het KMI voorspelt voor vandaag stevige regen- en onweersbuien. Vooral in het centrum en het zuidoosten kan er lokaal heel veel neerslag op korte tijd vallen. Voor Vlaams-Brabant, Brussel en Wallonië geldt code geel voor onweer. Binnenlandse Zaken heeft daarom het noodnummer 1722 tijdelijk geactiveerd, maar er is door de coronacrisis wel een kleine aanpassing in de werkwijze.

Wie naar het nummer 1722 belt, moet nu eerst zijn of haar postcode ingeven. Als die gemeente behoort tot een brandweerzone die over een elektronisch formulier beschikt, zal de volgende boodschap te horen zijn: "Gelieve voor een tussenkomst van de brandweer het digitaal loket van de website van je brandweerzone te gebruiken. Ga naar de website www.112.be voor meer informatie. Bel het noodnummer 112 als je in nood verkeert."

"Gelet op de crisissituatie waarin ons land zich vandaag bevindt, moeten de operatoren in de noodcentrales 112, die ook de oproepen naar het nummer 1722 afhandelen, zich op dit moment volledig kunnen toeleggen op het afhandelen van noodoproepen (dringende medische hulpverlening en dringende brandweerhulp) en oproepen voor dokters van wacht die al dan niet verband houden met een COVID-19 besmetting", zegt Binnenlandse Zaken.

Het nummer 1722 zal daarom enkel bereikbaar zijn voor de inwoners van die gemeenten waarvan de brandweerzone niet over een digitaal loket voor niet-dringende brandweertussenkomsten beschikt. "Als je brandweerzone over een elektronisch formulier beschikt maar als je geen internet hebt of als het e-loket door technische redenen niet zou werken mag je uitzonderlijk voor brandweerhulp door storm- of waterschade toch bellen naar 112 (niet rechtstreeks naar de brandweer)", klinkt het nog.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen