YouTube

IJsland wint alternatieve Eurovisiesongfestival, België wordt vijfde, Alex Callier is "héél content"

IJsland heeft het alternatieve Eurovisiesongfestival "Eurostream 2020" gewonnen. Dat werd online gehouden. Het "echte" festival had over enkele dagen moeten plaatsvinden in Nederland, maar werd door het nieuwe coronavirus met een jaar uitgesteld. Fanclubs en Eurovisiesongfestivalwebsites besloten vervolgens om een onlineversie te houden, Eurostream 2020, en dat evenement vond gisteravond plaats. België, met "Release me" van Hooverphonic, werd vijfde. "Héél content", zegt Alex Callier van Hooverphonic, "en zeker met de tweede plaats bij de televoting."

Het Eurovisiesongfestival had komende week in Rotterdam moeten plaatsvinden, maar daar stak het nieuwe coronavirus een stokje voor. Voor de eerste keer in zijn 65-jarige geschiedenis is het evenement geschrapt. Volgend jaar vindt het Eurovisiesongfestival opnieuw plaats in Nederland. Alle deelnemende landen moeten nieuwe songs indienen.

21 Eurovisiesongfestival-fansites, -blogs en -podcasts, waarbij de Belgische website Songfestival.be, wilden het moment dit jaar niet zomaar laten passeren. Ze boksten daarom een alternatief Eurovisiesongfestival in mekaar dat zoveel mogelijk op het echte moest lijken, Eurostream 2020, alleen zou het niet op televisie te zien zijn, enkel online te volgen.

Net als bij het echte festival zou er een winnaar gekozen worden, voor 50 procent bepaald door een professionele jury en 50 procent een publieksstemming. Voor ons land bestond de vakjury uit VRT-journalist en Songfestivalkenner André Vermeulen en Ultratop-directeur Sam Jaspers.

Afgelopen week waren er twee halve finales, waaraan alle 41 betrokken landen deelnamen. 26 landen werd geselecteerd voor die finale, en die vond gisteren plaats. Een finale met de klassieke puntentelling én een groot scorebord, net als op het officiële Eurovisiesongfestival.

De IJslandse inzending "Think about things" van Daði og Gagnamagnið sleepte daarin de meeste punten in de wacht. Niet verrassend, want ook voor het echte Eurovisiesongfestival werd IJsland getipt als de te kloppen favoriet.

Alex Callier (Hooverphonic): "Héél content"

Met 434 punten haalde IJsland het met een ruime voorsprong op nummers 2 en 3, Litouwen (303) en Rusland (287). "Release me" van Hooverphonic, behaalde met 278 punten een mooie vijfde plaats.

"Ik ben héél content", reageert een blije Alex Callier van Hooverphonic. "Vooral met de tweede plaats bij de televoting. Dat zijn toch de mensen thuis, de mensen die je muziek beluisteren en kopen."

De acts zijn het hoogtepunt van het Eurovisiesongfestival. "Dat is wel spijtig ja, dat we die niet konden tonen, dat zal altijd wel een vraagteken blijven", zegt Callier. "We hadden echt een mooie act, ik was er content van. En we hadden ook al een fantastische jurk voor ogen (voor zangeres Luka, red), gemaakt door een Belgische ontwerper. Wie, dat zeg ik niet."

Bekijk hier de winnende inzending van IJsland:

Bekijk hier "Release me" van Hooverphonic:

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen