Videospeler inladen...

Johnson stelt stappenplan versoepeling lockdown voor en quarantaine voor wie per vliegtuig het land binnenkomt

De Britse premier Boris Johnson stelt voor om de coronalockdown in het Verenigd Koninkrijk te versoepelen in drie stappen. Hij waarschuwt ook dat de versoepelingen kunnen worden teruggedraaid indien de toestand van de volksgezondheid weer zou achteruit boeren. Wales, Noord-Ierland en Schotland gaan hun eigen weg en houden iedereen nog thuis. 

"Om herbesmettingen vanuit het buitenland te vermijden meld ik u dat het binnenkort tijd zal zijn om een quarantaine op te leggen aan al wie het land per vliegtuig binnenkomt": het was een belangrijke boodschap van premier Johnson aan al wie plannen heeft om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Hoe de quarantaineregeling er in de praktijk zal uitzien, is nog niet helemaal duidelijk. Johnson heeft al een gezamenlijke verklaring uitgebracht met de Franse president Macron. Tussen die twee landen zou er geen quarantaine komen. 

Iets duidelijker waren de plannen ter versoepeling van de coronalockdown. Johnson stelt een versoepeling in drie stappen voor:

  • De eerste fase is voor morgen maandag. Dan wordt iedereen die niet kan thuiswerken, aangeraden om naar het werk te gaan. "Dat kan het best met de auto", zegt Johnson. Vanaf woensdag kan iedere Brit zonder beperking buiten gaan sporten.  Thuiswerken blijft aangeraden, maar wie dat niet kan, moet veilig kunnen werken op zijn werkplek. Reizen met openbaar wordt afgeraden om van elkaar afstand te kunnen houden.
  •  Fase 2 begint op 1 juni. Dan kunnen de winkels en de lagere scholen geleidelijk weer open. 
  • Fase 3 is voor 1 juli. Dan kunnen nog meer winkels weer open, alsook de horeca.

"We zullen ons de komende twee maanden niet door hoop of economische noodzaak laten leiden, maar door wetenschap, cijfers en volksgezondheid", waarschuwt Johnson. De Britse premier zegt dat hij niet zal aarzelen om op de rem te gaan staan, mochten er nieuwe uitbraken van het coronavirus komen. Hij kondigde een "alarmsysteem" aan, met vijf fases. "We komen van fase vier en gaan nu naar drie", zei Johnson.  De maatregelen zullen telkens gebaseerd zijn op dat alarmsysteem. 

Hij roept zijn landgenoten op de regels te volgen en afstand van elkaar te houden. Er kunnen maar stappen vooruit worden gezet als de volksgezondheid er effectief op vooruitgaat. 

Bekijk hier een fragment uit de toespraak en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Nicola Sturgeon: "Catastrofe als ik zou afstappen van lockdown"

De voorstellen van premier Johnson zijn voorlopig enkel op Engeland van toepassing. Want zowel Noord-Ierland, Wales als Schotland, hebben al gezegd dat bij hen de maatregel "stay at home" van kracht blijft. "Het zou een catastrofe zijn als ik nu van die regel zou afwijken", zegt de Schotse premier Nicola Sturgeon (SNP). Ze is erg boos omdat ze de plannen van de premier eerst in de media las en pas vanmiddag bij het veiligheidsoverleg is betrokken. 

Ook de Labour-oppositie in het Verenigd Koninkrijk is niet tevreden. De nieuwe leider Keir Starmer vindt dat Johnsons stappenplan "duidelijkheid en concensus mist".  

Ook de Labour-burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is op zijn hoede. Hij vreest voor problemen wanneer de Britten massaal opnieuw zouden gaan werken en roept iedereen op om thuis te blijven. 

Morgen stelt premier Johnson zijn stappenplan voor aan het Britse parlement. Daar zou hij een groter document met meer details voorstellen. 

Meest gelezen