Jonge Italiaanse na bijna 18 maanden ontvoering vrijgelaten door haar kidnappers in Kenia

Een jonge Italiaanse vrouw die eind 2018 werd ontvoerd uit een weeshuis in Kenia, is bevrijd in buurland Somalië. Dat heeft de Italiaanse premier Giuseppe Conte zaterdagavond laten weten. Silvia Romano was 23 jaar en werkte als vrijwilliger in het weeshuis in het dorp Chakama in het zuidoosten van Kenia, toen ze in november 2018 door gewapende mannen werd meegenomen.

"Silvia Romano is bevrijd!", kondigde premier Conte in een tweet aan. "Ik wil de vrouwen en mannen van de betrokken inlichtingendiensten bedanken. Silvia, we kijken ernaar uit je in Italië te zien!", voegde hij toe. Chakama ligt ongeveer 60 kilometer landinwaarts van de kustplaats Malindi, die populair is bij Italiaanse toeristen en expats. Tijdens de ontvoering op 20 november 2018 schoten de gewapende aanvallers vijf mensen in het weeshuis neer, onder wie drie kinderen.

Over de vrijlating van Romano is verder geen informatie vrijgegeven, maar er lekten wel al een aantal details naar buiten, zegt correspondente Andrea Vreede in Rome: "Wat we weten is dat de Turkse, de Somalische en de Italiaanse geheime diensten hebben meegewerkt aan haar bevrijding. Die diensten zijn meteen na haar ontvoering beginnen onderhandelen met de kidnappers. Die onderhandelingen hebben lang aangesleept, het staat ook vast dat er losgeld is betaald, hoeveel is niet duidelijk." 

Bekering tot de islam

Romano is uiteindelijk vrijgelaten in de buurt van de Somalische hoofdstad Mogadishu. Volgens Keniaanse politiebronnen vertoonde de ontvoering  alle kenmerken van terreurorganisatie al-Shabaab, een militante groepering die al meer dan tien jaar opstand voert tegen de regering in Somalië. Ontvoeringen van buitenlanders zijn relatief zeldzaam in Kenia.

Intussen is Silvia Romano overgebracht naar de Italiaanse ambassade in Mogadishu. "Ze stelt het goed, ze zegt dat ze zich al die tijd sterk heeft gehouden en ze zou verklaard hebben dat ze zich bekeerd heeft tot de islam." zegt Andrea Vreede. Vandaag rond twee uur komt ze met een speciale vlucht aan in Rome.  

Meest gelezen