Britse premier: "Binnenkort quarantaine voor vliegtuigreizigers", Belgische winkels klaar voor heropening

De Britse premier Boris Johnson heeft in zijn toespraak aangekondigd dat mensen die via het luchtruim naar het Verenigd Koninkrijk reizen, "binnenkort" in quarantaine zullen moeten. In de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus eind vorig jaar uitbrak, is voor het eerst in een maand tijd een nieuwe besmetting vastgesteld. Zuid-Korea ziet met 34 nieuwe besmettingen de grootste stijging in vier weken tijd en verstrengt sommige maatregelen. En in ons land zijn er opnieuw 75 corona-overlijdens gemeld, maar op intensieve zorg zakt het aantal patiënten nu wel tot onder de 500, voor het eerst sinds 24 maart. Morgen mogen de Belgische winkels weer open, en gaan de contactopspoorders aan de slag om de nieuwe besmettingen in ons land in kaart te brengen. In deze liveblog bundelen we voor u het meest recente coronanieuws.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de laatste nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Hoe pakken winkelsteden de heropening morgen aan?

Niet alleen de winkels, maar ook de steden en gemeenten hebben zich de voorbije dagen volop voorbereid op de heropening morgen. Op onze interactieve kaart kan u opzoeken welke maatregelen de grote winkelsteden genomen hebben zodat u zo veilig en aangenaam mogelijk kan winkelen. In Beringen wordt een van de opvallendste maatregelen genomen: een drone gaat mensen oproepen om afstand te houden.

Bekijk in het artikel hieronder welke maatregelen uw favoriete winkelstad heeft genomen:

Britse premier Boris Johnson: van "blijf thuis" naar "blijf alert"

De Britse premier Boris Johnson stelt voor om de coronalockdown in het Verenigd Koninkrijk te versoepelen in drie stappen. Erg opvallend is dat hij een quarantaine in het vooruitzicht stelt voor iedereen die per vliegtuig aankomt in het land. Hij waarschuwt ook dat de versoepelingen kunnen worden teruggedraaid indien de toestand van de volksgezondheid weer zou verslechteren.

Binnenkort breekt de tijd aan om mensen die het land binnen willen komen via de lucht, in quarantaine te plaatsen
Boris Johnson, eerste minister van het Verenigd Koninkrijk

Johnson roept zijn landgenoten op de regels te volgen en afstand van elkaar te houden. Er kunnen maar stappen vooruit worden gezet als de volksgezondheid er effectief op vooruitgaat. 

Lees in het artikel hieronder verder:

Een gratis coronatest bij uw pakketreis? Wel als het van Corendon afhangt

De Nederlandse reisorganisatie Corendon, die ook in België actief is, werkt aan een plan om toeristen voor vertrek te testen op corona. Daarvoor heeft de organisator honderdduizenden tests nodig, zegt CEO Steven van der Heijden op het Nederlandse Radio 1.

"Vakantie in een resort en anderhalve meter afstand houden past niet bij elkaar. Maar als je mensen in een hotel zet, van wie je zeker weet dat ze niet besmet zijn, dan kan het wel", zei van der Heijden in het radioprogramma "Dit is de Dag". "We kunnen dit in Turkije, maar ook op Sicilië en Sardinië aanbieden. We zijn al met de lokale overheden in gesprek."

We zijn al met de lokale overheden in gesprek

Steven van der Heijden, CEO van Corendon

Hoewel de Europese Commissie nog werkt aan voorstellen en reisprotocollen om deze zomer vakanties in een EU-land mogelijk te maken, denkt Corendon vanaf eind juli weer all-inclusivereizen te kunnen organiseren. "We hebben de fase bereikt dat er weer wat kan", aldus van der Heijden. "We zien de boekingen toenemen. Mensen zijn alweer hoopvol. We zien nu al boekingen voor september en oktober".

Corendon zou dit jaar aanvankelijk een half miljoen mensen op vakantie laten gaan. "Laten het er dit jaar 200.000 tot 300.000 zijn, dan hebben we die hoeveelheid tests nodig", vertelt van der Heijden nog.

Epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen): "We gaan alle 1.200 contact tracers echt nodig hebben"

Professor en epidemioloog Pierre Van Damme van de Universiteit Antwerpen heeft in "Het Journaal" het belang van de contactopspoorders, die de komende week aan de slag gaan, benadrukt. "De cijfers gaan de goede kant uit, we hebben wat reserves opgebouwd", vertelt hij. Maar het aantal nieuwe besmettingen van de voorbije dagen, rond de 500, baart hem zorgen. "We gaan geen 600 of 800, maar de volle 1.200 mensen nodig hebben om heel snel de besmettingen te kunnen opvolgen."

Bekijk hieronder het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Belgische winkels heropenen morgen, koning Filip: "Ik ben vol vertrouwen"

Morgen openen de winkels in ons land opnieuw. Daarom heeft koning Filip vanmiddag een aantal winkels in het centrum van Brussel bezocht, om te kijken hoe de voorbereidingen verlopen voor de heropening morgen. Met zijn bezoek wilde de koning zijn steun betuigen aan de kleine winkeliers.

Bekijk in het artikel hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Politie Leuven en Gent hebben rustig weekend achter de rug: relatief weinig overtredingen

De politiediensten van zowel Leuven als Gent hebben, in tegenstelling tot die van Antwerpen, een vrij rustig weekend achter de rug. "Al merken we wel dat er sinds een week meer volk op straat is dan voorheen, en dat er hier en daar mensen zijn die regels anders interpreteren dan waarvoor ze bedoeld zijn", vertelt Nicolas Del Piero, woordvoerder van politie Leuven. Dit weekend hebben Leuvense agenten een tiental pv's opgesteld voor mensen die de coronamaatregelen niet respecteren.

In Gent werden zaterdag zo'n 37 pv's uitgeschreven voor niet-essentiële verplaatsingen of samenscholingen. "Voor zondag heb ik de cijfers nog niet, maar de algemene teneur is dat het vrij rustig is", laat woordvoerder Matto Langaert van de Gentse politie weten.

De regel van vier is een tijdelijke maatregel. Als we het goed opvolgen, kunnen we binnen enkele weken naar een grotere groep gaan
Pierre Van Damme, epidemioloog Universiteit Antwerpen, in "Het Journaal"
Ik wens de winkeliers veel moed voor de komende dagen. Het zal goed gaan, ik ben vol vertrouwen
Koning Filip, bij zijn bezoek aan Brusselse winkels

Nijpende financiële gevolgen voor Italiaanse gezinnen

In Italië worden de financiële gevolgen van de coronacrisis nijpend voor veel gezinnen.  Volgens La Coldiretti, de Italiaanse Boerenbond, krijgen zeker 700.000 Italiaanse kinderen elke dag te weinig eten. Vooral het armere zuiden is zwaar getroffen, maar ook in het rijkere noorden moeten meer mensen aankloppen bij liefdadigheidsorganisaties, kon onze ploeg in Padua vaststellen. 

Lees meer in het artikel hieronder:

Nieuwe werkgroep "mentale gezondheid" zal exitstrategen adviseren

Een nieuwe werkgroep "mentale gezondheid" zal de GEES, de groep van experten die de exitstrategie uit de coronacrisis ontwikkelen, voortaan ondersteunen. Het is de bedoeling dat ze de exitstrategen bijstaat bij vraagstukken over de geestelijke gezondheidszorg en de psychosociale impact van de coronacrisis. De werkgroep kwam donderdag voor het eerst samen, op uitnodiging van Erika Vlieghe, de voorzitster van de GEES. 

Zowel Franstalige als Nederlandstalige experten zetelen in die werkgroep, waaronder professor gezondheidspsychologie Elke Van Hoof (VUB) en professor gezondheidseconomie Lieven Annemans (UGent en VUB). "Het is niet de bedoeling dat we het warm water opnieuw gaan uitvinden. We gaan gebruikmaken van de gekende expertise op het terrein en de diverse aanbevelingen die experten de voorbije weken al hebben geformuleerd", zegt Van Hoof.

De communicatie is niet altijd eenduidig, doet te veel beroep op de verantwoordelijkheidszin van de burger en houdt te weinig rekening met kwetsbare groepen

Van Hoof zegt dat het nog te vroeg is om vooruit te lopen op mogelijke aanbevelingen. "Maar volgens mij persoonlijk is communicatie het meest prangend", zegt ze. "Die is niet altijd eenduidig, doet te veel beroep op de verantwoordelijkheidszin van de burger en houdt te weinig rekening met kwetsbare groepen. Ze moeten die communicatie zelf zien te interpreteren. Dat is niet altijd evident voor bijvoorbeeld personen die voor de coronacrisis al psychische problemen hadden of personen in complexe gezinssituaties."

Frankrijk rapporteert (opnieuw) laagste sterftecijfer in weken

In Frankrijk zijn er sinds gisteren 70 nieuwe coronaoverlijdens gemeld, het laagste aantal sinds 17 maart. Ook de druk op de intensieve zorg neemt stilaan af, van 2.812 gisteren naar 2.776 vandaag. De cijfers gaan al enkele dagen de goede kant op bij onze zuiderburen. 

Mensen moeten in Frankrijk intussen niet meer schriftelijk kunnen bewijzen dat ze om een dringende reden het huis uit moeten, dat hoeft alleen nog voor reizen verder dan 100 kilometer. Sporten en wandelen mag weer zonder beperkingen van tijd of plaats. Maar in het noorden en noordoosten van het land, inclusief Parijs, blijven strengere maatregelen van kracht en gaan bijvoorbeeld parken niet open. Winkels kunnen er weer open, maar cafés en restaurants nog niet.

AFP or licensors

Bijna 2 miljoen in beslag genomen mondmaskers gestolen uit Luiks magazijn

Zowat 1,8 miljoen mondmaskers die in beslag waren genomen door het Luikse gerecht, zijn vorige week gestolen uit een magazijn van het gerechtelijk arrondissement. Dat nieuws werd bevestigd door het Luikse parket. De maskers waren in beslag genomen, omdat ze misschien niet kwalitatief genoeg zouden zijn. In afwachting van de resultaten van de analyses lagen ze opgeslagen in een magazijn.

Het parket wilde geen details kwijt over het aantal gestolen maskers, maar zegt wel dat het om een aanzienlijk aantal gaat. Er wordt gevreesd dat de mondmaskers op de zwarte markt zullen worden verkocht.

Meest gelezen