Videospeler inladen...

Viroloog Steven Van Gucht: "Niet de vreemde in het warenhuis, maar familie en vrienden zijn de echte risicocontacten"

Vanaf vandaag mogen we iets meer sociale contacten hebben en vier mensen bij ons thuis uitnodigen, met de afstandsregels in het achterhoofd. Hoewel veel mensen op die versoepeling zaten te wachten, houdt ze toch ook heel wat risico's in. "Vrienden en familie zijn mensen die we vertrouwen en dan worden we automatisch toch een beetje intiemer", zegt viroloog Steven Van Gucht in "De zevende dag". Daarom zijn net die familie en vrienden de echte risicocontacten, waarschuwt hij.

Speciaal voor Moederdag gaat vandaag een versoepeling van de coronamatregelen in en mogen we vier mensen bij ons thuis (het liefst in de tuin) uitnodigen. (Hoe dat precies in zijn werk gaat en aan welke voorwaarden we ons niettemin moeten houden, kunt u nalezen in dit artikel.) De versoepeling baart viroloog Steven Van Gucht toch enige zorgen. Meer dan van mensen die in kleine groepjes samen buitenkomen, heeft hij schrik voor de huiselijke contacten die vanaf vandaag meer zullen plaatsvinden.

"Ik heb toch schrik voor de taferelen die zich binnenskamers gaan afspelen, vandaag en de komende weken. Dat is tussen vrienden en familie, dat zijn mensen die we vertrouwen en dan worden we automatisch toch een beetje intiemer en hebben we wat minder schrik", zegt Van Gucht in "De zevende dag". "Instinctief hebben we schrik van een vreemde, die gaat ons besmetten, zoals iemand die we zien in het warenhuis die te dicht komt, maar dat is meestal niet het risicocontact. Het zijn echt de familie en de vrienden, de mensen die we kennen, met wie we veel familiairder omspringen", waarschuwt hij.

Het is moeilijk als u uw kleinkind weer zal zien, om dat niet in uw armen te nemen. Dat is tegen ons hart, tegen alle emotie in. Maar u moet afstand trachten te houden, ook binnenskamers

Maggie De Block (Open VLD), federaal minister van Volksgezondheid

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) doet dan ook een oproep aan de bevolking om het gezond verstand te (blijven) gebruiken. "Denk na. Elk contact kan mogelijke gevolgen hebben voor uzelf of voor de mensen die u graag ziet. We moeten dus echt voor elkaar zorgen."

De Block beseft dat het moeilijk zal zijn. "Het is moeilijk als u uw kleinkind weer zal zien, om dat niet in uw armen te nemen. Dat is zeer moeilijk. Dat is in feite iets wat we niet kennen. Dat is tegen ons hart, tegen alle emotie in. Maar u moet afstand trachten te houden, ook binnenskamers." Dat dat niet makkelijk is, blijkt alvast op sociale media. Foto's waarop volwassen kinderen heel dicht bij hun moeder poseren, zijn er geen uitzondering. De afstandsregels volgen, blijkt niet zo evident te zijn in sommige huiskamers.

Wat de winkels betreft, die morgen weer opengaan, heeft Van Gucht minder schrik. "Ik denk dat dat goed georganiseerd kan worden. Daar denk ik dat het wel zonder al te veel risico mogelijk zal zijn. Ik heb het meest schrik van de privécontacten."

Les uit deze crisis: "Meer investeren in preventie"

De coronacrisis is nog volop gaande, maar toch zijn er al heel wat lessen uit te trekken. Voor Van Gucht is dat in de eerste plaats dat er nood is aan veel meer investeringen in preventie. "Dat wordt altijd zo stiefmoederlijk behandeld. Ik kan daarvan getuigen, ik zit er al 20 jaar in. Budgetten worden elk jaar teruggeschroefd. Wat wij doen, is niet zichtbaar. Wij verhinderen dat mensen ziek worden, mensen beseffen het niet dat wij daar achter de coulissen continu aan werken."

Voor De Block is het duidelijk dat door deze coronacrisis niemand zich nog het nut van vaccineren zal afvragen. "Voor deze infectiegolf was er de antivaxbeweging. Wie gaat nu nog zeggen dat een vaccin geen levens kan redden? Nu zal iedereen wel weten dat een goede preventie, dat instituten zoals Sciensano die ons ondersteunen, nodig zijn."

Herbekijk hieronder het integrale gesprek met  viroloog Steven Van Gucht en minister van Volksgezondheid Maggie De Block: 

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen