Belga

Soulzangeres Betty Wright, bekend van "Clean up woman", is overleden

De Amerikaanse soulzangeres Betty Wright is zondag overleden aan de gevolgen van kanker. Wright werd 66. Haar grootste hit "Clean up woman" had ze al op haar 17e. 

De zangcarrière van Wright begon al toen ze amper 2 jaar oud was en optrad met Echoes of Joy, de gospelgroep van haar familie in Miami. Ze zou uitgroeien tot een belangrijke vertegenwoordiger van de Miami funk sound van de jaren 70. 

Op 15-jarige leeftijd bracht ze haar eerste solo-album "My first time around" uit. "Girls can't do what the guys do" belandde meteen in de Top 40.  Beyoncé gebruikte in 2006 een sample uit het lied voor "Upgrade U". 

Beluister hier "Girls can't do what the guys do": (en lees dan verder)

De grootste hit van Betty Wright "Clean up woman" volgde twee jaar later, toen ze amper 17 was.  Ook de gitaarriff uit dit nummer werd later gebruikt door artiesten als Mary J. Blige en Chance the Rapper. 

Beluister hier "Clean up woman": (en lees dan verder)

Met "Where is the love" won ze in 1974 een Grammy Award voor beste song. In de jaren 80 richtte ze ook haar eigen onafhankelijk platenlabel Ms. B Records op. Ze schreef en produceerde toen haar comebackhit "No pain, no gain". 

Jongere generaties kennen haar mogelijk uit de realityserie "Making the band" waarin ze een van de zangcoaches was. Ze was sowieso de mentor van veel jonge artiesten en hiphoppers. 

Wright werkte samen met artiesten als Stevie Wonder, Bob Marley, Michael Jackson, David Byrne, Jennifer Lopez, Gloria Estefan and Miami Sound Machine en Erykah Badu. Begin jaren 2000 hielp ze mee de albums van de Britse soulzangeres Joss Stone te producen en werkte ze samen met DJ Khaled en Rick Ross.  

"Ze was een ongelofelijke schrijver, producer en mentor voor jonge artiesten", zegt Steve Greenberg van S-Curve Records die haar overlijden bevestigde. “Ik hou zoveel van jou, Betty Wright, je bent een engel", reageerde DJ Khaled op Instagram. "Je bent zoals een moeder voor mij en steunde me van in het begin! Betty Wright is een icoon!"

Meest gelezen