Belga Image

Brusselse Vijfhoek is nu woonerf, maximumsnelheid van 20 kilometer per uur

Wie met de auto in het centrum van Brussel rijdt, zal vanaf vandaag maximum 20 km per uur mogen rijden. Fietsers en voetgangers krijgen ook altijd voorrang. De Stad Brussel hoopt dat mensen zo meer afstand van elkaar kunnen houden in deze coronatijden.

Vandaag gaan de winkels opnieuw open, en verwacht wordt dat er veel mensen zullen afzakken naar het centrum van Brussel. Om hen genoeg plaats te geven om afstand te houden,  heeft de Stad Brussel héél de Vijfhoek omgevormd tot woonerf. In die zone mogen auto's niet sneller rijden dan 20 km per uur en krijgen fietsers en voetgangers altijd voorrang op gemotoriseerd verkeer. 

Historisch hart

De Brusselse Vijfhoek is niet de enige plek die een woonerf is geworden. Verschillende Brusselse gemeenten zijn intussen gevolgd. En dat is een goeie zaak vindt Brussels Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen): "We hebben inderdaad al een aantal woonerven opgestart, maar deze is een hele grote. De volledige Vijfhoek, het volledige historische hart van de stad. En dat is belangrijk omdat het duidelijk is. Van zodra je in het centrum komt, rijd je maximum 20 km per uur, en geef je voorrang aan zwakke weggebruikers. En zo geven we genoeg ruimte aan mensen die straks weer buiten komen en naar de winkels gaan." 

Meest gelezen