Vermaarde Club van Lotharingen in Brussel zoekt overnemer

De Club van Lotharingen, ook bekend als Cercle de Lorraine, zoekt een overnemer en vraagt bescherming tegen schuldeisers. Dat schrijft L'Echo. De "Cercle" in Brussel, gelegen tussen de Wolstraat en het Poelaertplein, aan de overzijde van het Justitiepaleis, is een tweetalige zakenclub en ontmoetingsplaats voor bedrijfsleiders, politici en andere invloedrijke figuren. Oorzaak van de problemen is de coronacrisis, zegt de directie.     

Volgens de leiding van de Club van Lotharingen vielen de inkomsten plat sinds de coronacrisis. Maar de vaste kosten bleven. De raad van bestuur vraagt daarom bescherming tegen de schuldeisers.  De raad van bestuur zoekt nu een overnemer die de activiteit kan voortzetten, met een solide financiële basis, maar met het huidige team.  

Netwerken en lobbyen

Bedoeling van de club is politici, bedrijfsleiders en opiniemakers samenbrengen om netwerken te vormen en eventueel her en der invloed uit te oefenen. De club nodigt vaak leidende politici van zowat alle partijen uit voor conferenties en debatten. Dat gebeurt in een bijzonder aangenaam en prestigieus kader. De gebouwen, discreet verscholen tussen de Wolstraat en het Poelaertplein, geven onderdak aan verscheidene zalen, restaurants, salons en bars.  

De club bestaat nog maar 22 jaar. Eerst was de "Cercle" gevestigd in een kasteel in Ukkel, maar in 2010 verhuisde de instelling naar een pand binnen de Vijfhoek. Er zijn 2.000 leden, die betalen 'n fors lidgeld. Na Audi is Belfius nu de belangrijkste sponsor. Maar de club geeft ook zelf aandelen uit. En uiteraard verhuurt de instelling haar ruimtes. In al die inkomsten zit de laatste tijd nogal de klad.  

Boeiende geschiedenis

Op die plaats in Brussel staat er al sinds de middeleeuwen een kasteelachtig bouwwerk. Lange tijd was het een stulp van de hertogen van Brabant. Begin 17e eeuw liet hertog de Bournonville het oude kasteel fors uitbreiden en grondig restaureren in Renaissancestijl. 100 jaar later verkocht de familie de Bournonville alles aan de graven, later prinsen, van Merode.

Die bleven er tot in 1954, toen een vastgoedfirma het goed kocht. Heel wat Europese adellijke figuren hebben ooit in het paleis verbleven. De opeenvolgende eigenaars lieten muurschilderijen aanbrengen, en bouwden een collectie kunst op. Voor de overname door de Club van Lotharingen was er opnieuw een renovatie.   

© Antoine Ernst

Meest gelezen